vineri

26 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2021

Domeniul Justiție va discutat miercuri de cele reprezentanții PSD, PNL și UDMR, în cadrul negocierilor pentru formarea viitorului guvern. Principalul subiect la acest capitol este desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor magistraților (SIIJ), înființată în timpul guvernării PSD-ALDE.

Comisia Europeană cere desființarea acestei structuri, dar liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat marți că aceasta ar trebui făcută să funcționeze mai bine.

Desfiinţarea SIIJ, care alături de numirea procurorilor ar fi reprezentat două dintre motivele reale pentru care premierul l-a demis pe fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR), va fi abordată miercuri, în prima zi de negocieri pe capitole a programului de guvernare. În prima parte a zilei se vor discuta capitolele Economie și Finanțe, iar partea a doua va fi rezervată Justiției.


PNL a declarat în campania electorală că dorește dispariția acestei structuri despre care Comisia Europeană și Curtea de Justiție a UE spun că încalcă legislația comunitară pentru că are potențialul de a fi folosită pentru presiuni politice asupra magistraților.

UDMR, și ea o susținătoare a SIIJ, a acceptat după formarea guvernului PNL-USR-UDMR desființarea acesteia, dar numai cu condiția ca ea să devină direcție în Parchetul General, nu cu o revenire a competențelor acesteia la DNA, așa cum se recomandase și în MCV și cum a cerut și Comisia de la Veneția.

După discuțiile de marți seara cu viitorii parteneri de guvernare, Marcel Ciolacu a declarat, întrebat fiind de jurnaliști despre desființarea SIIJ: ”Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”. ”Am văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează ea cu SIIJ”, a adăugat acesta.

Comisia Europeană pregătește de declanșarea unui infringement

Subiectul face subiectul unui dialog între Comisia Europeană și guvern ce ar putea duce la sancționarea României pe modelul Poloniei, care a refuzat să desființeze Camera disciplinară din cadrul Curții Supreme, considerată, asemeni SIIJ, un pericol pentru independența magistraților.


Marți, CCR a transmis ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode, răspunsul ce trebuie oferit la interpelarea comisarului european pentru Justiție, Didier Reynders, care cerea explicații pentru nerespectarea deciziei CJUE referitoare la desființarea SIIJ.

CCR transmite Comisiei Europene că decizia de constituționalitate a Secției speciale de investigare a infracțiunilor magistraților (SIIJ) este corectă, iar desființarea structurii respective nu poate fi realizată decât de Parlament.

(Citește și: „CCR răspunde Comisiei Europene: Decizia de constituționalitate a Secției speciale nu poate fi modificată„)

De asemenea, CCR mai transmite Comisiei Europene: „Considerăm că de esența principiului cooperării loiale este tocmai colaborarea eficientă dintre instituțiile abilitate de la nivel european cu cele de la nivel național, astfel încât să fie evitate anumite disfuncționalități de sistem. Numai o asemenea abordare poate duce la prevenirea oricărui conflict de jurisdicție”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: