fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Negociere Franța-China, în paralel cu Forumul China-CEE de la București

de Mariana Bechir 27.11.2013

Pierre Moscovici , ministrul Economiei şi Finanţelor din Franţa, s-a aflat marți, 26 noiembrie, la Beijing, pentru a negocia cu autoritățile chineze tranformarea Parisului într-un centru de tranzacționare a yuan-ului (moneda chineză).

În aceeași zi, premierii din 16 state europene (11 dintre ele membre UE) au participau la Forumul Economic China – Europa Centrală şi de Est (ECE), de la București, unde au semnat mai multe memorandumuri (privind posibile investiţii), cu delegaţia condusă de premierul Li Keqiang.

Capitala a găzduit cu această ocazie, în afara oficialilor, aproximativ 1.000 de oameni de afaceri, dintre care 300 chinezi, veniţi să discute dezvoltarea relaţiilor economice dintre cea de-a doua putere economică a lumii şi această parte a Europei. În aceeaşi zi, Pierre Moscovici (foto), ministrul Economiei şi Finanţelor din Franţa, purta în Beijing discuţii la nivel secund, cu vicepremierul Chinei – Ma Kai, şi viceministrul de Finanţe – Zhu Guangyao.

Potrivit agenţiei de presă Xinhua, vicepremierul a declarat că Republica Populară China acordă o mare importanţă extinderii relaţiilor cu Franţa şi anunţa că, aşa cum au stabilit anterior preşedinţii celor două state, se va trece la o nouă etapă în parteneriatul strategic dintre China şi Franţa.

Momente şi acorduri istorice

Premierul Victor Ponta declara la Bucureşti că summitul China – ECE este “un moment istoric”, în timp ce Pierre Moscovici folosea în prezentarea rezultatelor vizitei sale la expresii precum “acord istoric “şi “cea mai ambiţioasă convenţie semnată de Franţa şi China în ultimii 30 de ani”.

Internaţionalizarea yuanului

Cele două părţi au discutat marţi , la Beijing, despre colaborarea în domeniul energiei nucleare, aeronautică, sănătate, agricultură etc.

Subiectul principal l-a constituit însă transformarea Parisului în cel mai important centru european de tranzacţionare a renminbi (denumirea folosită de specialişti pentru yuan, moneda chineză), hubul european al yuanului.

Schimburile comerciale dintre China şi Franţa s-au ridicat anul trecut la 51 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, volumul schimburilor comerciale China – ECE au însumat, tot în 2012, 50 miliarde de euro.

Din cele 51 de miliarde de dolari din relaţia China (a doua putere economică a lumii) – Franţa (a cincea economie mondială) , 20% (10 miliarde de dolari) au fost tranzacţii în yuan.

Investiţiile chineze în Franţa sunt de numai 3,5 miliarde de euro, în timp ce companiile franceze au investit de peste 4 ori mai mult în China – aproximativ 16 miliarde de euro.

Potrivit China Daily, importurile de produse franceze au ajuns în primele 10 luni din acest an la circa 18 miliarde de dolari, în timp ce exporturile în Franţa au fost de 22 de miliarde de dolari.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Franţa vrea să joace un rol central în internaţionalizarea yuanului, programul de investiţii pe pieţele străine (RFQII), prin care Beijingul vrea să transforme yuanul într-una dintre cele mai tranzacţionate valute de pe piaţa globală.

Pentru asta, Parisul concurează cu Londra, care a semnat cu Beijingul, în luna octombrie, un acord ce le permite investitorilor din City să achiziţioneze acţiuni şi obligaţiuni în valoare de 80 de milliarde de yuani (peste 8 miliarde de lire sterline) şi speră să devină al doilea centru de tranzacţionare internaţională a yuanului, după Hong Kong.

Franţa are două mari avantaje. În primul rând, face parte din zona euro şi, de aceea, poate deveni centrul european de tranzacţionare a renminbi (Uniunea fiind principalul partener comercial al Chinei).

În al doilea rând, aşa cum a menţionat ministrul Pierre Moscovici, Franţa şi China au interse complementare în Africa, acolo unde Beijingul a investit masiv în ultimii ani din nevoia de resurse naturale, iar Parisul deţine legături istorice importante.

De aici şi optimismul ministrului francez, care se declara foarte optimist, la finalul discuţiilor purtate marţi la Beijing, şi spunea că Parisul “poate lua Londra” şi că progresele se vor vedea în următoarele săptămâni şi luni.

De la avertismentul Bruxelles-ului privind relațiile cu China, la “Niciun obstacol, nicio dificultate”

“Veniţi şi investiţi în Franţa, nu veţi întâmpina niciun obstacol, nicio dificultate!”, îi invita Pierre Moscovici pe oamenii de afaceri chinezi, înainte de a părăsi Beijingul.

Un mesaj care făcea abstracţie de circulara trimisă săptămâna trecută, de către Comisia Europeană, autorităţilor din toate cele 28 de state membre ale Uniunii. Acestora li se cerea prudenţă în negocierile cu China şi să anunţe Bruxelles-ul în privinţa acordurilor comerciale bilaterale semnate cu Beijingul, potrivit unei informaţii obţinute de publicaţia Hotnews.

Circulara a fost considerată un avertisment lansat pentru cele 11 ţări UE care au participat la summitul China – ECE de la Bucureşti, mai ales după ce un diplomat european declara sub anonimat jurnaliştilor de la Financial Times că întâlnirea de la Bucureşti pare să facă parte din politica ”divide et impera” a Chinei, care încearcă astfel să pună presiune pe Bruxelles într-un moment în care între cele două puteri globale (UE şi China) există mai multe dispute comerciale. Săptămâna trecută, China şi UE au demarat negocierile pe acordul de investiţii între cei doi parteneri.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

România, liderul european al numărului de ore lucrate de angajați: o interpretare a datelor

Marin Pana

România a ocupat în T4 2020 prima poziție în UE la numărul de ore lucrate săptămânal de către angajați, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții de 3,2 mld. de euro – bani europeni

Vladimir Ionescu

Un program de investiții în activități în agricultură în valoare de 3,2 miliarde de euro, fonduri europene, va fi lansat în luna iunie, a anunțat… Mai mult

Europa

Dosarul tarifelor vamale la oțel și aluminiu – Acord temporar între SUA și UE

Iulian Soare

Administraţia Biden ar urma să anunţe zilele următoare că a ajuns la un acord provizoriu cu UE privind tarifele vamale suplimentare impuse la importurile de… Mai mult

Stiri

Decizie pentru București: Masca, obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor

Vladimir Ionescu

Una dintre zonele aglomerate din București unde purtarea măștii rămâne obligatorie va fi perimetrul cu o rază de 50 de metri din jurul școlilor, a… Mai mult

Europa

Rusia a declarat Cehia și SUA țări “neprietenoase”. Reacția autorităților de la Praga

Iulian Soare

O decizie a Rusiei de a plasa Republica Cehă pe o listă ”cu ţări neprietenoase” alături de SUA şi de a limita numărul de angajaţi… Mai mult

Europa

Israel / Conflictul cu Hamas se intensifică, protestele palestinienilor se extind și în Cisiordania

Iulian Soare

Confruntările violente dintre trupele israeliene și palestinieni s-au extins în Cisiordania, iar cele două părți ale conflictului au continuat și pe parcursul nopții să lanseze… Mai mult

Stiri

Decizie: Persoanele vaccinate care vin în România nu mai stau în carantină

Vladimir Ionescu

Persoanele care vin în România din țări încadrate ca aflându-se în zona verde nu mai au nevoie de niciun fel de document, iar persoanele vaccinate… Mai mult