luni

22 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2022

Cancelariile occidentale își intensifică și coordonează demersurile pentru a reduce tensiunile provocate de consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina, în timp ce Moscova evacuează familiile diplomaților ruși din Kiev. „Riscul unui conflict este real”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la Berlin.

„Astăzi am abordat consolidarea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei, dar și implicațiile pentru securitatea europeană. Riscul unui conflict este real”, a precizat Jens Stoltenberg, subliniind că aliații NATO fac apel la Rusia să se retragă.

Acesta a spus și că orice altă agresiune va veni cu un cost ridicat pentru Moscova. „Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forța împotriva Ucrainei, va trebui să plătească un preț mare, care constă în sancțiuni economico-financiare și politice”, a avertizat marți Stoltenberg, transmite Anadolu Agency.


„NATO este o Alianță defensivă, care nu amenință Rusia sau nicio altă țară”, a afirmat secretarul general al Alianței.

Jens Stoltenberg, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au exclus marţi un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei, arătând, de asemenea, că există puncte de vedere diferite în problema livrărilor de armament către Ucraina.

”Va exista un cost politic ridicat, un cost economic ridicat dacă se produce o intervenţie şi se încalcă principiul integrităţii teritoriale”, a a asigurat însă cancelarul Scholz, la o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg după o întâlnire avută la Berlin.

Secretarul general al NATO a declarat şi el că Alianţa a transmis Rusiei mesajul că dacă alege calea ”violenţei” se va confrunta cu un ”preţ ridicat” politic şi financiar.


Stoltenberg a menţionat că există state membre NATO dispuse să livreze arme Ucrainei, dar sunt mai multe puncte de vedere pe acest subiect, el însuşi evitând să se pronunţe.

NATO invită din nou Moscova la dialog

„Rămânem angajați în abordarea noastră pe două căi: descurajare și apărare puternică, combinată cu dialog. Aliații NATO și Rusia s-au întâlnit în Consiliul NATO-Rusia săptămâna trecută, iar aliații NATO sunt gata să se întâlnească din nou, să prezinte propuneri concrete și să pună pe masă propuneri scrise, precum și să caute rezultate constructive”, a enunțat Stoltenberg.

„Pentru a aborda relațiile NATO-Rusia, aliații NATO sunt pregătiți să analizeze cum putem consolida liniile de comunicații militare și civile. De asemenea, încurajăm Rusia să-și revizuiască decizia de a întrerupe legăturile diplomatice cu NATO. (…)

În cadrul noilor discuții ar trebui să abordăm, totodată, securitatea europeană și nu în ultimul rând situația din Ucraina și din jurul acesteia. Aliații NATO sunt în același timp pregătiți să discute propuneri concrete privind reducerea riscurilor și creșterea transparenței în ceea ce privește activitățile militare, dar și cum să reducem amenințările spațiale și cibernetice”, a declarat secretarul general al NATO.

Așteptările Kremlinului

Rusia a declarat marţi că aşteaptă răspunsuri din partea SUA şi NATO cu privire la cererile sale, între care renunţarea de către Alianţa Nord-Atlantică să se mai extindă în Est, înainte de a relua negocierile cu privire la criza geopolitică care ameninţă să degenereze într-un conflict în Ucraina, relatează France Presse.

„Aşteptăm răspunsurile care ne-au fost promise la aceste propuneri pentru a continua negocierile”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Mizăm că discuţiile vor continua”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, aflată marţi într-o vizită de lucru la Moscova.

Serghei Lavrov a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să înceapă să-şi retragă zecile mii de militari desfăşuraţi în apropiere de frontiera cu Ucraina.

„Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu”, a spus ministrul rus de externe, asigurând că acestea „nu ameninţă” pe nimeni.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: