Berlinul este gata să blocheze proiectul Nord Stream 2, dacă Rusia va invada Ucraina, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, marți, după întâlnirea cu secretarul general al NATO.
Tot marți, la Moscova, ministrul german de Externe, Annalene Baerbock, avertiza în conferința de presă susținută alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, că Germania este pregătită să apere regulile fundamentale pe care se bazează Europa, ”chiar dacă acest lucru înseamnă (ca Germania – n.red.) să plătească un preț economic ridicat”, întrucât fără aceste reguli pe care să se bazeze toată lumea nu poate fi vorba de securitate.
„Nu vom avea altă opţiune, chiar dacă aceasta va însemna să plătim un preţ economic ridicat”, a subliniat aceasta.
Este „greu să nu luăm drept amenințare” masarea trupelor rusești la granița Ucrainei, a declarat Annalena Baerbock, cerând Rusiei să înceteze amenințările la adresa vecinei sale, scrie Deutsche Welle.
De asemenea, ”în cazul în care energia este folosită ca armă, aceasta va avea consecințe asupra gazoductului Nord Stream 2”, a avertizat Annalene Baerbock.
Ministrul Lavrov a recurs în conferința de presă de marți la un ton conciliant, declarând că discuțiile purtate cu Annalena Baerbock indică posibilitatea ca lucrurile să se îndrepte lent într-o direcție pozitivă.
Așa cum era de așteptat, Baerbock a cerut revenirea discuțiilor privind Ucraina la așa-numitul format Normandia, care include Ucraina, Germania, Rusia și Franța.
Omologul său a spus că oficialii germani ar trebui să facă presiuni asupra partenerilor lor de la Kiev pentru ca Ucraina „să-și îndeplinească în sfârșit obligațiile asumate” în rundele anterioare.
„Este nevoie de o Rusie de încredere” pentru ca Nord Stream 2 să aprovizioneze Europa cu gaz
Serghei Lavrov a cerut, de asemenea, soluționarea impasului în care se află gazoductul Nord Stream 2, proiect aflat în ancheta organismului de reglementare german.
„Am atras atenția colegilor noștri germani asupra contraproductivității încercărilor de politizare a acestui proiect”, a spus șeful diplomației ruse, care a adăugat: „Este cel mai mare proiect comercial din ultimul deceniu, menit să ofere securitate energetică pentru Germania și întreaga Europă”.
Annalene Baerbock a explicat că Berlinul are nevoie de o „Rusie de încredere” pentru ca Nord Stream 2 să aprovizioneze Europa cu gaz în următorii ani.
Rusia are în prezent aproximativ 100.000 de militari staționați la granița cu Ucraina, dar neagă informațiile serviciilor secrete occidentale care susțin că Moscova se pregătește să invadeze Ucraina.
Moscova a cerut ca NATO să-și reducă drastic prezența militară în Europa de Est și dorește un angajament din partea Alianței transatlantice că nu va accepta niciodată Ucraina ca membru.