luni

22 aprilie, 2024

8 februarie, 2022

NATO ia în considerare o poziționare militară pe termen lung în estul Europei, în contextul amenințărilor de la granița de est a Ucrainei, a anunțat luni secretarul-general Jens Stoltenberg.

„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung a prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată o decizie finală privind acest lucru, dar există un proces în derulare în NATO”, a spus Jens Stoltenberg, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăririle militare la următoarea lor întâlnire care va avea loc de pe 16 până pe 17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei, în special dacă Rusia vrea să vadă mai puține desfășurări de forțe în statele aliate NATO din Est.


„Dacă Rusia chiar vrea mai puțin NATO aproape de frontiere, ei primesc opusul”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său de est, urmare a anexării Crimeei de la Ucraina de către Moscova.

NATO desfășoară trupe prin rotație și în estul Europei – o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.

De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea de trupe NATO a fost în mod intenționat mai ușoară, spun oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar să nu provoace, orice agresiune a Rusiei. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali ca potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nicio decizie nu a fost luată.

Pe lângă trupele SUA care sunt deja în Polonia, în jur de 1.700 de membrii ai serviciului militar american, în principal din Divizia 82 Aeropurtată, se deplasează în această săptămână din Fort Bragg, Carolina de Nord, către statul european.

Cele mai ample manevre maritime ale Rusiei după 1991, în Mediterană


Încă trei nave din Flota Nordului rusă au ajuns luni în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, au informat Forţele navale ruse într-un comunicat citat de Interfax, agenție preluată de Agerpres. Aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Este vorba de crucişătorul „Mareşal Ustinov”, fregata „Amiral Kasatonovo” şi distrugătorul „Viceamiralul Kulakov”, care au traversat strâmtoarea Gibraltar în cursul zilei de luni.

La 4 februarie, marina rusă informase că şase nave de desant din cadrul flotelor ruse din Marea Nordului şi Marea Baltică au acostat în portul sirian Tartus, care găzduieşte o bază navală rusă.

Navele „Piotr Morgunov”, „Gheorghi Pobedonoseţ”, „Olenegorski Gorniak”, „Korolev”, „Minsk” şi „Kaliningrad” au ajuns în Tartus după ce au părăsit portul Baltiisk, din enclava rusă Kaliningrad.

Cu puţin timp înainte, trei nave din Flota rusă din Pacific au sosit de asemenea în regiune după ce au traversat Canalul Suez: cuirasatul „Variag”, distrugătorul „Amiral Tribuţ” şi petrolierul „Boris Butoma”.

Toate aceste nave vor participa la exerciţiile navale ce vor fi supervizate de comandantul şef al Forţelor navale ruse, Nikolai Ievmenov.

Separat, vor avea loc manevre în mările Nordului, Ohoţk, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului.

Obiectivul acestor manevre vizează „apărarea intereselor naţionale ruse pe mare” şi de asemenea „lupta împotriva ameninţărilor militare” la adresa Rusiei.

Moscova neagă că manevrele militare din ultimele săptămâni reprezintă o „escaladare”, care ar prefaţa o invadare a Ucrainei dinspre uscat, aer şi mare.

În total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari vor participa la aceste manevre navale, preconizate să aibă loc atât în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: