marți

18 iunie, 2024

1 decembrie, 2015

NATO, care a luat deja măsuri de susținere a Turciei pe fondul conflictelor de la frontierele sale, va crește în continuare ajutorul pe care îl acordă aliatului său turc, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg (foto), informează AFP.

„Lucrăm la măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Turciei”, a spus, potrivit Agerpres, Jens Stoltenberg la reuniunea ministerială a șefilor diplomațiilor din țările membre NATO, ce se desfășoară la Bruxelles.

Liderul NATO a subliniat totodată că Alianța a decis în urmă cu câțiva ani să acorde un ajutor suplimentar Turciei care este membră NATO din 1952 și care are graniță cu Siria și cu Irakul.


Secretarul general NATO a dat asigurări că această decizie nu are legătură cu incidentul de săptămâna trecută, când un avion de vânătoare turc a doborât un bombardier rus care, potrivit autorităților de la Ankara, intrase în spațiul aerian al Turciei.

Aliații au decis să întărească apărarea antiaeriană turcă odată cu desfășurarea în 2012 a bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Dar SUA și Germania și-au retras fiecare sistemele în decursul lunilor trecute. O singură baterie de rachete, desfășurată de Spania, mai este încă în funcțiune la Adana, în zona de sud a Turciei.

„În ultimii ani am crescut capacitățile de apărare aeriană a Turciei”, a explicat Jens Stoltenberg. În afara sistemelor Patriot, Statele Unite au desfășurat și avioane de luptă la baza de la Incirlik iar Marea Britanie a anunțat că și ea va desfășura în Turcia aparate de zbor. De asemenea, Germania și Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane.

Din cauza instabilității în zonă, generată de intervenția armată aeriană a Rusiei în Siria în susținerea regimului lui Bashar al-Assad, NATO are în prezent circa 12 nave militare în Mediterană.


„Toate acestea sunt măsuri pertinente având în vedere situația din regine, marcată de o creștere a extremismului violent”, a spus secretarul general al NATO.

„Vom discuta despre modalitatea în care putem continua să susținem Turcia și să furnizăm diferite tipuri de măsuri de siguranță. Mă aștept ca ceilalți aliați să-și asume suficiente angajamente, mă aștept la noi decizii în săptămânile care vor urma” a punctat Stoltenberg.

Potrivit AFP, NATO ar putea, de exemplu, să trimită în Turcia avioanele de supraveghere Awacs, care s-au dovedit foarte în cazul crizei ucrainene, pentru a face o evaluare a situației din teren. „Acestea permit accesul la informații detaliate și radarele pot foarte bine să vadă și dincolo de teritoriul turc”, a precizat pentru AFP un responsabil din cadrul NATO sub protecția anonimatului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: