Dintre statele în care se produc vaccinuri anti-Covid, SUA și Marea Britanie nu exportaseră până săptămâna trecută nicio doză, păstrând totul pentru imunizarea propriilor locuitori. Cu toate acestea, nu ele, ci Israelul, pe teritoriul căreia nu se fabrică seruri împotriva noului coronavirus, este cea se află cel mai aproape de atingerea imunității colective, respectiv de o pondere de 70% din populație vaccinată.
SUA și Marea Britanie, doi importanți producători ai serurilor împotriva SARS-CoV-2, vor trebui să-și dubleze ratele de vaccinare pentru a ajunge la imunitatea de turmă, în pofida faptului că nu exportă nicio doză de vaccin fabricată pe teritoriul lor. Indiferent de compania care le produce, dozele sunt folosite exclusiv pentru proprii locuitori.
Ceea ce a și declanșat un nou conflict între UE și Marea Britanie, Bruxelles-ul reproșând Londrei că nu exportă niciun vaccin fabricat în Regat, dar are pretenția de a importa un volum important din ceea ce iese din fabricile europene.
Conform Airfinity, China exportă 48% din producția de vaccinuri anti-Covid, seruri dezvoltate de trei companii locale:
- China National Pharmaceutical Group (Sinopharm)
- CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO)
- Sinovac Biotech Ltd
Beijingul, cu cel mai mare procent de vaccinuri exportate, este un caz special, întrucât folosește serurile ca parte importantă a strategiei sale de extindere sau consolidare a influenței inetrnaționale, în contextul intrării planetei în cel de-al treilea val al pandemiei SARS-CoV-2 și al temerilor că noile mutații vor fi mult mai agresive și se vor produce înainte de administrarea unui număr suficiente de doze pentru a ridica presiunea de pe sistemele de sănătate.
China este prima țară ce a autorizat un vaccin anti-Covid, în vara anului trecut, dar nu a reușit să administreze decât 140 de milioane de doze, într-o țară cu aproape 1,5 miliarde de locuitori, ceea ce echivalează cu aproximativ 5% din populație.
India, unde și-au dezvoltat mai multe companii occidentale linii de producție, exportă conform contractelor respectivelor firme, dar păstrase pentru consumul intern 56% din doze.
Israelul – aproape de imunitatea colectivă
În Israel, peste 60% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin și este singura țară din lume care se apropie de atingerea imunității colective, conform datelor publicate de ourworldindata.org, grație contractelor preferențiale semnate cu producătorii.
Marea Britanie, care a „rechiziționat” volumul produs de AstraZeneca destinat UE, conform contractului invocat de Comisia Europeană, a ajuns pe 3 aprilie la o acoperire vaccinală de numai 46,4% din locuitori imunizați cu cel puțin o doză.
În SUA, au fost administrate cele mai multe doze, peste 165 de milioane de doze, însă acestea au asigurat vaccinarea a doar 31,8% din populație.
România a pierdut ritmul – locul 23 în UE
Germania, cu peste 17 milioane de doze inoculate, a reușit să imunizeze doar 12% din populație, adică peste 10 milioane de locuitori.
În UE, 12,6% din populație a fost vaccinată, cu cea mai mare pondere în Malta (35%).
România a pierdut din ritmul pe care-l avea în urmă cu câteva săptămâni și a se află sub media UE, cu aproape 11% din populație imunizată cu cel puțin o doză:
În cifre absolute, dacă România, cu peste 13 milioane rezidenți, a imunizat cu cel puțin o doză peste două milioane de locuitori, Ungaria a vaccinat 2,36 de milioane de persoane, la o populație de 9,8 milioane de locuitori.
Statistica momentului în România:
- au fost vaccinate 2,110 milioane persoane, cu cel puțin o doză
- au fost administrate 3,307 milioane de doze de vaccin
- pe lista de așteptare din platforma pentru programare sunt înscrise 753.244 persoane
După imunizarea tuturor persoanelor înscrise pe liste, România mai trebuie să identifice alte șapte miloane de persoane care doresc să se imunizeze.
Ungaria a reușit imunizarea a aproape un sfert din locuitori, în condițiile în care folosește nu doar serurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor, ci și vaccinuri importate din Rusia (Sputnik V) și China.
(Citiți și: „Ungaria a atins cea mai mare mortalitate Covid din lume, în ultima săptămână”)
Inechitatea accesului la vaccinuri
Peste 30 de țări nu au ajuns să imunizeze nici un procent din populație, iar printre acestea se număr și state dezvoltate precum Japonia (0,7%), care a acuzat UE că afectează campaniile de imunizare din alte țări, dar și Australia (0,6%).
(Citiți și: „UE, acuzată de protecționism în cazul vaccinului – afectează livrările în restul lumii”)
Alte țări, de pe toate continentele, au vaccinat sunb0,5% din locuitori, așa cum este cazul Taiwanului și Vietnamului (ambele cu 0,1% din populație imunizată), dar și Ucraina (0,7%), Macedonia de Nord și Belarus (cu câte 0,4% din locuitori) etc.
***
Un răspuns
„România a pierdut din ritmul pe care-l avea în urmă cu câteva săptămâni și a se află sub media UE, cu aproape 11% din populație imunizată cu cel puțin o doză’
De ce oare ??
Dar de ce ce nu e prevăzut prin PNRR o fabrica de vaccinuri?
Sau una de medicamente?
Sau una de măşti?
Mai este mult pana departe!
Guvernanții ar trebui sa se retragă!
Din cauza de incompetență!