miercuri

24 aprilie, 2024

2 februarie, 2021

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană la exporturile de vaccinuri împotriva Covid-19 ar putea întârzia campania de imunizare din Japonia, a declarat marți ministrul de resort de la Tokyo, în timp ce este de așteptat ca guvernul japonez să extindă starea de urgență în încercarea de a opri răspândirea virusului, transmite Reuters.

Acuzații mai directe i-au fost aduse Uniunii Europene, din cauza politicii sale privind achiziționarea și exportul acestor seruri, și de alte state, inclusiv de către Marea Britanie. Președintele filipinez Rodrigo Duterte spune că Uniunea Europeană că reține vaccinuri împotriva Covid-19 în dauna țărilor mai sărace, iar premierul Albaniei învinovățește Bruxelles-ul că o practică o campanie de vaccinare inacceptabilă moral și politic.

Imunizarea ar putea întârzia în Japonia

Japonia urmează să înceapă campania de vaccinare luna aceasta, mai târziu decât majoritatea marilor economii ale lumii, întrucât condiționează acordarea autorizației de studii clinice realizate local.


Orice amânare ar putea pune sub semnul întrebării obiectivul guvernului japonez de a asigura suficiente doze pentru toată lumea înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, reprogramate în această vară.

„Uniunea Europeană a pus în aplicare acest mecanism de transparență a exporturilor care afectează programul de livrări din Japonia”, a afirmat Taro Kono, ministrul însărcinat cu programul de imunizare.

Japonia se bazează pe producătorii străini de vaccinuri, iar ministrul Kono a avertizat încă de săptămâna trecută că naționalismul tot mai pregnant în privința accesului la doze ar putea duce la afectarea furnizărilor globale și la măsuri de represalii.

Președintele Filipine: UE ține ostatice vaccinurile AstraZeneca

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a acuzat Uniunea Europeană că reține vaccinuri împotriva Covid-19 în dauna țărilor mai sărace, cărora le lipsește forța de a-și asigura cantitățile dorite, transmite Reuters, citat de Agerpres.


Rodrigo Duterte susține că există o mare problemă în obținerea de vaccinuri, din cauza că mari puteri ca Uniunea Europeană nu doar că achiziționează cantități uriașe de doze, dar au și amenințat că vor restricționa exporturile de vaccinuri, făcând referire în special la vaccinurile produse de AstraZeneca.

„AstraZeneca a fost ţinută ostatică de Uniunea Europeană”, a acuzat președintele filipinez.

Premierul Albaniei: UE se gândește doar la ea

Premierul Albaniei, stat ce a început anul trecut negocierile de aderare la UE, acuză Uniunea că apelează la practici „inacceptabile moral și politic”. UE „se gândește doar la ea”, a declarat Edi Rama în ianuarie, citat de Euronews.

Albania a semnat pentru schema COVAX, derulată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UE în scopul sprijinirii țărilor sărace să obțină vaccinuri anti- Covid, însă deocamdată nu se știe când vor demara aceste livrările, în contextul în care statele bogate au contractat anticipat mare parte din producția companiilor.

Primele doze sosite în Albania, în număr de numai 975, au fost primite de Tirana de la o țară al cărei nume nu a fost dezvăluit.

Cu o populația de aproape trei milioane de locuitori, țara a reușit să-și asigure o comandă de 500.000 de doze de vaccinuri BioNTech/Pfizer, din care 10.000 au fost primite în ianuarie.

„COVAX va funcționa într-o zi, dar nimeni nu știe când anume va fi posibil acest lucru,” a spus Edi Rama.

Știința a reușit, dar solidaritatea a eșuat

“Lumea științifică a înregistrat un succes, însă solidaritatea eșuează, a declarat Robert Yates, directorul programului global de sănătate de la Chatham House, institutul de politici din Londra, citat de The New York Times. „Liderii politici mondiali îi dezamăgesc pe oamenii de știință și pe toți ceilalți”, a adăugat acesta, referindu-se la războiul pentru vaccinuri declanșat între economiile bogate, care-și permit prețuri și comenzi ridicate.

Uniunea Europeană, nemulțumită de ritmul vaccinării în statele membrew, a amenințat săptămâna trecută să restricționeze exportarea către Marea Britanie a vaccinurilor anti-coronavirus fabricate în Belgia.

Parlamentari britanici au reacționat avertizând partenerii europeni că șantajul declanșat ar putea învenina relațiile dintre cele două entități pentru o generație.

Feuda din Europa amintește de începutul pandemiei, când țările au interziws exportul de echipamente de protecție și de aparatură medicală. Un an mai târziu, mai scrie NYT, protecționismul a fost exarcebat: nu numai că perspectivele țărilor sărace de a primi dozele necesare se îndepărtează, dar nici măcar economiile mari nu reușesc să stabilească cum să împartă între ele dozele disponibile.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: