luni

15 iulie, 2024

4 decembrie, 2022

Rusia a furat cereale în valoare de cel puțin un miliard de dolari din regiunile ucrainene pe care le controlează, potrivit analizelor realizate pe baza imaginilor din satelit furnizate de programul NASA pentru securitate alimentară și agricultură, transmite Bloomberg.

Analiza a avut la bază un model de învățare automată care detectează modificările de textură și de culoare, pe baza unei serii cronologice de imagini satelitare, pentru a cartografi locurile în care culturile au fost recoltate sau lăsate nerecoltate.

Aproape 6 milioane de tone de grâu au fost colectate din zone care se află sub controlul Rusiei, potrivit NASA Harvest. Aproximativ 88% din culturile de iarnă plantate în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce suprafețele nerecoltate au fost în principal pe linia frontului.


Cercetarea ridică întrebarea ce s-a întâmplat cu acele culturi recoltate. Navele rusești au exportat, cel mai probabil, cerealele din zonele ocupate către țări precum Libia și Iran, dar volumele sunt dificil de estimat, deoarece exportatorii au ascuns originea mărfurilor. Rusia a negat că a furat cereale din Ucraina.

Ucraina este un exportator major de grâu, iar blocarea porturilor sale după invazia Rusiei a dus la creșterea prețurilor, contrabanda de cereale fiind astfel mai profitabilă. Un acord care a permis Ucrainei să reia exporturile a ajutat la scăderea prețurilor la cereale, dar acestea rămân în continuare ridicate din punct de vedere istoric.

Aproape un sfert din grâul Ucrainei este cultivat pe teritoriile pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deși o parte din acest teritoriu a fost recucerit de Ucraina.

Echipa NASA Harvest a calculat că fermierii au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an în Ucraina, cu câteva milioane de tone mai mult decât indică alte prognoze.


Procurorul șef din Elveția – un important centru de comerț cu mărfuri – a avertizat că vânzarea de mărfuri furate ar putea constitui o crimă de război.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: