marți

16 iulie, 2024

1 mai, 2019

Naruhito (59 de ani) a devenit la miezul nopții al 126-lea împărat al Japoniei, într-o linie de descendență ce acoperă 14 secole. Ceremonia prin care a primit Comorile Imperiale – o oglindă, o sabie și o piatră prețioasă – a avut loc miercuri dimineața.

Originile și locul unde sunt păstrate aceste trei obiecte misterioase sunt păstrate secrete. Potrivit culturii nipone, ele mențin legătura cu spiritele trecutului și ar fi fost încredințate direct de divinitate.

Ritualul preluării tronului marchează și începutul noii ere imeprială, denumită Reiwa, care înseamnă „ordine și armonie”.


La ceremonie au fost prezenţi membrii guvernului şi împăratul emerit Akihito, care a abdicat marți. Potrivit tradiției, femeile din familia regală nu au avut voie să participe la ceremonie, așa că soția lui Naruhito, împărăteasa Masako, nu a fost prezentă.

Singura femeie prezentă a fost ministrul Satsuki Katayama.

„Jur că voi acţiona respectând Constituţia şi că îmi voi îndeplini toate responsabilităţile în calitate de simbol al statului şi al unităţii poporului japonez. Gândurile mele se vor îndrepta către popor alături de care voi sta mereu. Mă rog sincer pentru fericirea poporului şi pentru dezvoltarea naţiunii, precum şi pentru pacea în lume”, a spus noul împărat, Naruhito.

Născut pe 23 februarie 1960, el a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989 după decesul bunicului său, împăratul Hirohito.


A absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi în anul următor s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani. A finalizat, de asemenea, prima parte a unui doctorat în ştiinţe umaniste la Universitatea Gakushuin în 1988.

În 1993, Naruhito a apărut pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce Palatul Imperial a anunţat logodna lui cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard care a făcut carieră în diplomaţie şi care deţinea o specializare în economie. Ceremonia lor de nuntă a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

Naruhito şi Masako au o fiică, Aiko. Acesta nu poate urca pe tron, iar noul prinţ moştenitor devine, astfel, fratele tatălui său, Akishino.

Dorind să contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, Naruhito a călătorit deja în peste 30 de ţări, inclusiv în Malaysia în 2017 cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Japonia şi această ţară din Sud-Estul Asiei.

În timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a diminuat importanţa atrocităţilor şi crimelor de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt care a dus la tensionarea relaţiilor cu alte state din Asia, în special cu China şi cu Coreea de Sud, prinţul moştenitor a lăsat impresia că respinge acea atitudine a premierului nipon.

“Este important să privim spre trecut într-o manieră umilă şi să transmitem în mod corect tragicele experienţe ale războiului şi cunoştinţele noastre despre cursul istoriei”, a declarat el într-o conferinţă de presă în februarie 2015.

Numele noii ere imperiale este “Reiwa”, denumire alcătuită din două ideograme combinate, ce evocă o armonie purtătoare de speranţă.

Reiwa, a 248-a eră, va însoţi domnia lui Naruhito, al 126-lea împărat japonez, şi va debuta pe 1 mai.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: