3 august, 2022

Nancy Pelosi a părăsit Taiwan, după o vizită în care s-a întâlnit cu parlamentari taiwanezi și cu președintele Tsai Ing-wen, ultima întâlnire fiind transmisă în direct de televiziuni.

„Astăzi, lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Hotărârea Americii de a păstra democrația aici, în Taiwan și în întreaga lume, rămâne fermă”, a fost principalul mesaj transmis de oficialul american.

Reacția militară a Chinei a fost imediată, armata lansând ample manevre militare la limita apelor teritoriale ale insulei.


Demonstrația de forță a Chinei irită Europa: Germania a lansat un atac dur la adresa Beijing, iar Lituania și Marea Britanie indică faptul că, în semn de solidaritate cu Taiwan, delegații oficiale urmează să viziteze Taipei.

Mesajele lansate de oficialul SUA la Taipei

Vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan demonstrează angajamentul pe care Statele Unite și-l iau față de insulă. La Taipei, Nancy Pelosi a transmis motivul pentru care a venit în Taiwan.

„Avem trei scopuri: unul este securitatea pentru popoarele noastre, pentru securitatea globală. Al doilea este economia – pentru a răspândi cât mai mult prosperitatea. Al treilea este guvernarea. Vrem să creștem colaborarea și dialogul dintre parlamentele noastre”, a declarat președinta Camerei Reprezentanților din SUA.

După ce s-a întâlnit marți seara cu reprezentanții legislativului taiwanez și cu președinta Tsai Ing-wen, căreia i-a transmis că Statele Unite „nu vor abandona Taiwanul”, Nancy Pelosi s-a întâlnit, miercuri, și cu președintele TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din Taiwan, potrivit Washington Post.

Taiwan, înconjurat de operațiuni militare ale Chinei


Comandamentul de Est al armatei chineze a anunțat debutul, în noaptea de marți spre miercuri, mai multor „operațiuni militare” desfășurate în jurul insulei Taiwan, informează Xinhua.

Inițial, Beijing anunțase, după ce Nancy Pelosi a ajuns la Taipei, că va desfășura exerciții militare în 6 zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului, începând cu joi, după ce oficialul american ar fi plecat din Taiwan.

Zonele în care se derulează exercițiile, planificate să dureze până sâmbătă, se află la limita apelor teritoriale revendicate de Taiwan – zonele marcate cu roșu pe o hartă publicată de armata chineză.

Navele și avioanele civile au fost atenționate să nu intre în cele șase zone, crescând temerile că ar putea afecta comerțul cu Taiwan, în special exporturile de semiconductori, un sector în care insula este cel mai avansat producător global.

„Operațiunile militare au rol de descurajare severă în contextul escaladării recente a tensiunilor provocate de acțiunile indezirabile ale Statelor Unite în chestiunea Taiwanulu și reprezintă o avertizare serioasă la adresa acțiunilor separatiste care urmăresc «independența Taiwanului»”, arată comunicatul armatei chineze.

Beijing lansează și sancțiuni economice

China a suspendat miercuri exporturile de nisip natural către Taiwan și a oprit importurile de citrice, pește și produse de patiserie din insulă.

China a mai anunțat măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent. Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.

Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan.

De ce a apărut reacția puternică a Chinei

Nu este neobișnuit ca parlamentari americani și europeni să viziteze Taiwan, dar momentul vizitei lui Nacy Pelosi este incomod pentru o persoană: președintele chinez Xi Jinping.

Potrivit Politico, Xi Jinping este pregătit să își asume, în cîteva luni, un al treilea mandat, un record pentru un politician chinez. Problema lui este că este sub presiune internă din cauza modului în care a gestionat criza COVID-19.

Dacă pare slab și în chestiunea Taiwan, conducerea sa va fi pusă la îndoială în interiorul Partidului Comunist Chinez.

State UE sfidează China

Germania a devenit prima țară europeană vizată de Beijing în timpul călătoriei lui Nancy Pelosi la Taiwan. Într-un discurs cu puțin timp înainte de sosirea oficialului american în insulă, ministrul german de externe Annalena Baerbock a criticat amenințările Beijing de a invada Taiwan.

„Nu acceptăm ca legea internațională să fie încălcată, când un vecin mai mare îl atacă pe vecinul său mai mic, încălcând dreptul internațional – și asta, desigur, se aplică și Chinei”, a spus Annalena Baerbock la o conferință a ONU.

Ca răspuns, ministerul chinez de externe a transmis „îngrijorări serioase” ambasadorului Germaniei la Beijing.

Mai aplicat, Lituania se gândește la o vizită de rang înalt în Taiwan, pentru a demonstra sprijinul acordat democrației din insulă. Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a postat pe Twitter: „Acum @SpeakerPelosi a deschis ușa Taiwanului mult mai larg, sunt sigur că alți apărători ai libertății și democrației vor intra foarte curând.”

Presa britanică anunță că și parlamentul britanic plănuiește să trimită în Taiwan o delegație condusă de președintele Comisiei de afaceri externe, Tom Tugendhat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: