duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 august, 2022

Avioane de luptă chineze au zburat marți aproape de linia mediană din strâmtoarea Taiwan, cu ocazia vizitei la Taipei a președinteui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. Conform Reuters, Beijing a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat narți purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.

În ”oglindă”, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan înaintea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei.


Un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters că „deși sunt capabile să răspundă la orice provocare, desfășurarea de nave este normală, de rutină”. Printre navele de război americane se află și portavionul USS Ronald Regan.

În acest context, Ministrul Apărării din Taiwan a anunțat „întărirea” nivelului de alertă de luptă, de marți până joi, 4 august.

Indicii că vizita a fost negociată

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ajunge marți în Taiwan, devenind oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat insula autonomă în ultimele decenii, anunță Politico.

Confirmarea vizitei indică faptul că Pentagonul a redus în evaluările sale riscul unei amenințări militare credibile chineze la adresa siguranței oficialului american.


În ciuda activității militare și a retoricii de la Beijing, vizita lui Pelosi în Taiwan – parte a unei călătorii a Congresului în patru țări asiatice – sugerează că SUA și China au ajuns la un compromis care atenuează riscul de confruntare directă într-un moment de tensiuni bilaterale sporite.

„O parte din responsabilitățile noastre este să ne asigurăm că poate călători liber și în siguranță și vă pot asigura că o va face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, fără a detalia.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea că se poartă conversații la cel mai înalt nivel militar … pentru a ne asigura că nu niciun accident nu se va putea întâmpla”, a spus fostul comandant al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Dennis Fritz, în prezent director al Eisenhower Media Network.

Astfel de discuții militare bilaterale, deși neconfirmate, sunt probabil să se poarte în tandem cu comunicarea diplomatică pentru ca SUA să se asigure o claritate adecvată cu privire la călătoria la Taipei și pentru a reduce posibilitatea ca Beijing să interpreteze greșit acest demers.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: