Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a ajuns marți în Taiwan, devenind oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat insula autonomă în ultimele decenii, anunță Politico.
Concretizarea vizitei indică faptul că Pentagonul a redus în evaluările sale riscul unei amenințări militare credibile chineze la adresa siguranței oficialului american.
Beijingul a protestat ferm față de posibilitatea ca Nancy Pelosi să viziteze Taiwan. „O astfel de vizită ar constitui o ingerință gravă în afacerile interne ale Chinei… și ar conduce la o situație foarte gravă și la consecințe grave”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.
Indicii că SUA și China au negociat detaliile vizitei în Taiwan
În ciuda retoricii de la Beijing, vizita lui Pelosi în Taiwan – parte a unei călătorii a Congresului în patru țări asiatice – sugerează că SUA și China au ajuns la un compromis care atenuează riscul de confruntare directă într-un moment de tensiuni bilaterale sporite.
„O parte din responsabilitățile noastre este să ne asigurăm că poate călători liber și în siguranță și vă pot asigura că o va face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, fără a detalia.
„Nu există nicio îndoială în mintea mea că se poartă conversații la cel mai înalt nivel militar … pentru a neasigura că nu niciun accident nu se va putea putea întâmpla”, a spus fostul comandant al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Dennis Fritz, în prezent director al Eisenhower Media Network.
Astfel de discuții militare bilaterale, deși neconfirmate, sunt probabil să se poarte în tandem cu comunicarea diplomatică pentru ca SUA să se asigure o claritate adecvată cu privire la călătoria la Taipei și pentru a reduce posibilitatea ca Beijing să interpreteze greșit acest demers.
Controlul acoperirii media, posibil angajament american
„Înainte de sosirea ei în Taiwan, SUA vor transmite armatei chineze informații detaliate despre planurile de zbor ale delegației americane. Oficialii SUA vor comunica, de asemenea, în mod public și privat, obiectivele foarte limitate ale călătoriei și susținerea Washingtonului acordată politicii „O singură China”. Oficialii SUA vor lucra și pentru a modela și a minimiza acoperirea media din jurul călătoriei””, afirmă Craig Singleton, membru senior al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.
Chiar și în aceste condiții, vizita lui Nancy Pelosi va alimenta inevitabil suspiciunile guvernului chinez cu privire la politica SUA față de Taiwan și va avea drept consecință intensificarea pe termen lung a presiunii militare chineze în Marea Chinei de Sud.
„Cred că va exista o formă de răzbunare”, a spus fostul comandant al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Dennis Fritz. „Veți vedea mai multe exerciții, forțele militare vor fi mai active, nu există nicio îndoială.”
***