12 februarie, 2016

kerry lavrov
John Kerry și Serghei Lavrov anunțând încheierea acordului de la Munchen

O aparentă veste bună pentru Siria: un acord de ”încetare a ostilităților” în Siria ar putea intra în vigoare în cel mult o săptămână.

Potrivit unui acord la care au ajuns marile puteri, joi noaptea, la Munchen, în Germania, un grup de lucru se va reuni în următoarele zile sub egida ONU ”pentru a pune la punct un plan pe termen lung, comprehensiv și durabil pentru încetarea violențelor”.

Acordul de la Munchen nu semnifică încetarea definitivă a ostilităților, acțiunile militare urmând să conmtinuie împotriva Statului Islamic și a Frontului al-Nusra, grupare militară afiliată al-Qaeda.


Acordul care pare să fi adus SUA, Rusia și puterile regionale la același numitor a fost încheiat la scurt timp după ce Centrul Sirian  pentru Cercetări Politice a dat publicității un raport uluitor: 11,5% din populația siriană a fost omorâtă sau rănită de la izbucnirea războiului civil, din martie 2011. Numărul persoanelor moarte în conflictul Sirian se ridică la aproximativ 470.000.

Principalele prevederi ale acordului de la Munchen

  • ”Încetarea ostilităților” devine efectivă în termen de o săptămână.
  • Prevederea exclude explicit grupările Stat Islamic și al-Nusra, împotriva cărora continuă acțiunile militare. Rusia nu s-a angajat să oprească raidurile aeriene în Siria, însă a repetat insistent că acestea vor viza în viitor doar grupările teroriste, așa cum permite acordul.
  • Ajutoare umanitare vor fi livrate de urgență populației civile din zonele aflate sub asediu, fiind desemnat un grup de lucru care să monitorizeze aceste acțiuni. Prima reuniune a acestui grup este vineri, la Geneva.
  • Acordul, semnat de 17 părți, care au constituit Grupul de Suport Internațional pentru Siria,  solicită ”acces deplin, necondiționat și sprijinit” la populația din regiunile cele mai afectate de război.

Misiunea celor 2 grupuri

Associated Press trece în revistă misiunea celor două grupe de lucru- una concentrată pe sprijin umanitar, cealaltă pe formularea unui document care să consfințească încetarea ostilităților:

În vreme ce urgența livrării de ajutoare umanitare începe să fie discutată vineri, la Geneva, de primul grup de lucru, este esențial ca cel de-al doilea grup să ajungă urgent la un acord care să pună capăt suferințelor poporului sirian. Succesul acestei întreprinderi depinde în mare măsură de reluarea negocierilor de pace, blocate în prezent de ONU, dintre guvernul Assad și reprezentanții opoziției.

(Citiți și: ”Negocierile de pace pentru Siria, pe cale să fie sabotate de bombardamentele rusești”)

Termenul propus de ONU pentru reluarea acestor negocieri este 25 februarie, discuțiile fiind blocate de ofensiva forțelor guvernamentale siriene, sprijinite de aviația rusă, împotriva zonelor controlate de opoziție, în special în regiunea Alepp.

(Citiți și: ”ONU dorește începerea negocierilor de pace pentru Siria pe 25 februarie”)


Șefii diplomațiilor americane și ruse, John Kerry și Serghei Lavrov, au anunțat că SUA și Rusia vor co-prezida atât grupul de lucru care se ocupă de furnizarea ajutoarelor umanitare, cât și pe cel care încearcă să găsească ”modalitățile” de încheiere a unui armistițiu temporar.

Acest ultim grup va conține reprezentanți militari și civili ai statelor care susțin diverse grupuri armate care activează în Siria.

O primă neclaritate- cine să stea la masa tratativelor

Legat de acest punct, urmează ca guvernul sirian și opoziția să cadă de acord asupra detaliilor de formare a grupului de lucru.

În pofida aparentei înțelegeri legate de calendarul implementării procesului de încetare a ostilităților, SUA și Rusia rămân divizate în ceea ce privește grupările care ar trebui reprezentate în acest grup de lucru. Pentru moment, cele două mari puteri sunt de acord că Statul Islamic și Frontul al-Nusra, ambele identificate de ONU ca grupări teroriste, nu pot sta la masa negocierilor și nu vor beneficia de prevederile acordului.

Rusia, Siria și Iran afirmă în continuare că grupările armate susținute de Turcia, Arabia Saudită și alte state arabe nu trebuie să beneficieze de prevederile acordului de încetare a ostilităților.

Diferențe semantice

Diferența între un acord de încetare a focului și un acord de încetare a ostilităților este una subtilă, dar importantă.

Încetarea ostilităților, ceea ce s-a anunțat ca soluție pentru Siria, reprezintă o încetare temporară a violențelor cu înghețarea pozițiilor pe teatrul de război. Este un prim pas în cadrul unui proces de pace care însă nu are caracter obligatoriu.

Încetarea focului este de obicei declarată în cadrul unui proces mai amplu de negociere va păcii și poate implica trimiterea de observatori ONU în zona de conflict, stabilirea de zone demilitarizate și interdicția de masare a trupelor pe linia de conflict.

În această situație, procesul de pace este mai avansat și, în general, decizia este urmată de negocieri preliminare vizând înceherea păcii- o perspectivă îndepărtată pentru Siria.

Cheia de boltă: tranziția politică

Un element-cheie al acordului semnat la Munchen se referă la procesul de ”tranziție politică” în Siria.

Membrii Grupul de Suport Internațional pentru Siria reafirmă în acord imperativul ca puterea și opoziția să angajeze negocieri, cât mai urgent posibil, sub egida ONU, în acord cu rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate ONU.

Cele 17 părți reafirmă în document că este atributul poporului sirian să decidă viitorul țării.

Membrii Grupului de Suport se angajează să depună toate eforturile pentru facilitarea negocieriulor, inclusiv să ajungă în următoarele 6 luni la un acord asupra unui plan de tranziție politică în Siria.

Acest plan ar urma să conțină principii care să excludă religia din procesul de acces la guvernare și un parcurs pentru elaborarea unei noi Constituții și a unor noi legi electorale. Alegerile ar urma să se desfășoare în termen de 18 luni de la adoptarea acestei noi Constituții, sub supraveghera ONU. La alegeri ar urma să poată participa și candida orice cetățean sirian cu drept de vot, inclusiv cei din diaspora.

Obstacole în calea acordului

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat vineri că acordul de la Munchen va avea succes numai dacă Rusia va înceta bombardamentele asupra grupărilor moderate de opoziție.

Rusia nu a admis niciodată până acum aceste acțiuni, afirmând permanent că vizeză doar grupările teroriste care acționează în Siria, chiar dacă în realitate a bombardat aproape exclusiv aceste grupări și zonele în care populația civilă este favorabilă acestora.

(Citiți și: ”Bătălia pentru Alepp: Rusia, la un pas de-a pune piciorul în Mediterana și Sudul Europei. Aglomerația armatelor din Siria”)

Pentru ca acest acord să devină funcțional, Rusia trebuie să înceteze acest joc.

Reuters citează un înalt diplomat francez, care sub protecția anonimatului a declarat: ”Rusia afirmă că va continua să bombardeze grupările teroriste, asumîndu-și un risc însemnat în condițiile în care au semnat că sunt de acord cu încetarea ostilităților. Dacă în următoarea săptămână nu își modifică planurile de atac, atunci va fi responsabilitatea Rusiei că acordul nu va funcționa”.

Publicația americană Washington Post avansează un scenariu legat de implementarea acordului semnat joi noaptea:

Confruntări locale, izolate, sunt de așteptat să continue, dar ideal va fi stopată utilizarea armamentului greu în conflict.

Peter Ford, fost ambasador al Marii Britanii la Damasc în perioada 2003-2006, a avertizat că acordul de la Munchen pare o tentativă a principalului aliat al regimului Assad, Rusia, de a diviza forțele de opoziție care luptă împotriva actualei puteri din Siria.

 SUA și partenerii lor vor continua să echipeze și să antreneze opoziția, astfel încât aceasta să nu fie luată prin surprindere în situația în care acordul eșuează.

Rusia va continua să sprijine regimul Assad. Un semnal clar în acest sens a fost dat de premierul Dmitri Medvedev, care înainte de semnarea acordului a declarat cotidianului german Handelsblatt, atunci când a fost întrebat cum privește propunerea Arabiei Saudite de a trimite militari în Siria: ”Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să decidă dacă vor sau nu să intre într-un război permanent”.

Tot înainte de semnarea acordului, secretarul de stat John Kerry a afirmat: “Convingerea noastră este că în Siria nu va fi pace atâta timp cât președintele Assad este acolo. Alții au opinii diferite….”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: