Banca Națională (BNR) va continua aplicarea de operațiuni de politică monetară „ambițioase, dar cu măsură” pentru detensionarea dezechilibrelor externe, potrivit comentariilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării comunicatului ședinței Consiliului de administrație de joi.
„Dacă nu agreem deprecierea cursului, nu agreem nici aprecierea”, a declarat Mugur Isărescu.
BNR nu poate rămâne inactivă față de deprecierea mult mai mare a monedelor din regiune: „față de 2018, leul s-a depreciat cu circa 3%, în vreme ce forinul maghiar cu 8%, iar zlotul polonez cu 4 – 5%”.
Ne permitem să apreciem leul față de forint, în condițiile în care avem deficite comerciale față de Ungaria?” – a întrebat guvernatorul BNR.
Astfel că, declarațiile guvernatorului sugerează că BNR ar permite mai degrabă o depreciere în timp a leului, pentru detensionarea dezechilibrelor, care, altfel, s-ar putea produce brutal.
Ajustarea fiscală
Pe de altă parte, „ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nici eu și nici membrii CA al BNR nu suntem visători. Suntem în ani electorali. (…) Nu există alternativă viabilă la ceea ce numim un mix echilibrat de politică fiscal și politică monetară”, a mai spus guvernatorul BNR.
”Dezechilibrul dintre investiții și consum îl vedeți în stradă: vedeți mașini multe și drumuri puține, ca să spun așa… Cred că investiția privată ar trebui stimulată, după aceea va crește și investiția publică…” a spus Mugur Isărescu.
„Nu orice derapaj fiscal poate fi combătut de o politică monetară întărită. De la un moment încolo riscam să facem mai mult rău decât bine. (…) Asta nu e economie europeană cu venituri fiscale sub 30% din PIB” , a adăugat Mugur Isărescu.
Faptul că BNR a lăsat neschimbată rata dobânzii de referință „nu este un non-eveniment, în consițiile în care BCE și vecinii au slăbit dobânzile”. Astfel că, „noi ne-am întărit politica monetară azi”, a conchis guvernatorul BNR.
În plus, în condițiile războiului comercial global, „cu componente de război valutar”, în economiile marginale, periferice, „cum este cea a a României, tulburările international lovesc cel mai rău”, a avertizat Mugur Isărescu.
Argumentele administratorilor BNR
BNR a păstrat, joi, nemodificate datele esențiale ale politicii monetare.
(Citiți și: „BNR menține dobânda de referință la 2,50%”)
Dintre argumentele invocate de comunicatul băncii centrale se remarcă:
- „Cele mai recente evaluări relevă perspectiva menținerii ratei anuale a inflației deasupra intervalului țintei până la finele anului current (maxim 3,5%), pe o traiectorie ușor inferioară celei evidențiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din august 2019.
- Pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă.
- Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro și a celei globale, precum și din creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial și al Brexit.
- Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”.