miercuri

24 aprilie, 2024

23 mai, 2019

Despre Tezaurul evacuat la Moscova ar trebui să fie scrisă o carte, sau făcut un film pe care să-l trimitem la Viasat History, fiind vorba despre istoria a 92 de tone de aur, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

„Cred că ar trebui să facem o carte simplă, cu fotografii clare, frumoase, sau un film pe care să-l ducem la Viasat History”, a spus guvernatorul BNR la Simpozionul „Cristian Popişteanu”, cu tema „Tezaurul BNR evacuat la Moscova – un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz”.

„Este istoria totuşi a 92 de tone de aur în monedă. Până în Primul Război Mondial funcţiona etalonul aur, nu lingouri, monede şi rezervele de aur se ţineau în monede. Deci în afară de valoarea aurului de 3 miliarde de euro mai este şi un miliard în valoare numismatică”, a adăugat Mugur Isărescu.


Guvernatorul BNR a menţionat că ” Dosarul Moscova II a fost făcut aici, la Banca Naţională. Nu avem absolut niciun dubiu”, iar acesta nu aduce elemente noi, doar completează informaţiile din Dosarul Moscova I.

Mugur Isărescu a spus că cele două dosare ridică o serie de întrebări:

„Moscova I” ridică întrebarea cu privire la păstrarea lui în totalitate, cu documentele originale, în perioada de ocupaţie sovietică, în condiţiile în care consilierii sovietici aveau acces liber în clădire în aceea perioadă.

„Dosarul Moscova II” este posibil să fi fost scos din Banca Naţională în încercarea de a fi salvat, potrivit lui Mugur Isărescu.


„Nu putem decât să presupunem cum a dispărut, probabil că a fost considerat că trebuie salvat sau că nu e bine să mai rămână la Banca Naţională, dar ştim aşa că în 1955, când a început reorganizarea fondului arhivistic al BNR sub formularea Arhivelor Statului, Dosarul Moscova II nu mai era în Bancă. Deci el a plecat de aici probabil pe la sfârşitul anilor 50 deoarece eticheta cu noul nume al instituţiei Banca RPR, Banca de Stat apare numai pe coperta Dosarului Moscova I”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, el a precizat că nu se ştie cum a ajuns Dosarul în scrin, dar se poate presupune că a fost creat la BNR în perioada 1933 – 1942. Isărescu i-a felicitat pe ofiţerii de la Brigada de Combaterea Criminalităţii Organizate Bucureşti care au ajutat la recuperarea Dosarului Moscova II.

În luna martie a acestui an, BNR a arătat într-un comunicat că a intrat în posesia unor documente din anul 1941 în care reprezentanţi ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situaţia Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 – 1917.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: