vineri

26 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2021

Combustibil în valoare de două milioane de dolari ar fi fost furat de la baza militară din Mihail Kogălniceanu de un grup de interlopi, în patru ani, a anunțat miercuri DIICOT.

Procurorii au deschis investigația la sesizarea guvernului federal al SUA.

Prejudiciul reclamat de persoana vătămată, în acest caz guvernul federal al SUA,  este de aproximativ 2.000.000 dolari.


Șapte suspecți au fost ridicați miercuri, după perchezițiilor desfășurate la locuințele acestora.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, în România, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, care timp de patru ani ar fi sustras combustibili lichizi aparținând guvernului SUA, în special motorină.

Combustibilii au fost furați din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate în Constanța.

Membrii grupării aveau roluri bine stabilite în cadrul rețelei.


DIICOT precizează că, la diferite intervale de timp, ei au furat cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

Cei șapte suspecți au fost duși la sediul central al DIICOT pentru a fi audiați.

Extinderea Bazei Kogălniceanu

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat anul acesta o licitație pentru a achiziționa „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.

Studiul de fezabilitate și toate celelalte documente specifice aferente investiției sunt clasificate secret de serviciu.

Valoarea estimată a etapei 1 a proiectului este de 2,148 miliarde lei plus TVA, contractul urmând a avea o durată de aproape 4 ani.

„În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vital”, se arată în documentația de atribuire.

„Prin această investiție se continuă modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor în general și crearea capabilităților necesare în vederea interoperabilității cu ceilalți parteneri din Alianța Nord Atlantică, în vederea desfășurării pe această locație a unor exerciții și activități de instruire în comun sau a activităților de cross-servicing pentru aeronavele din dotarea Forțelor Aeriene Române sau a partenerilor”, mai menționa caietul de sarcini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: