vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2023

Miniştrii apărării din Rusia şi Belarus au semnat joi un document referitor la desfăşurarea de arme nucleare tactice ruseşti în Belarus, anunță The Guardian.

Presa rusă a relatat că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a spus că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva Rusiei şi a Belarus.

Potrivit TASS, care îl citează pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, acesta a precizat că „desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul Belarusului nu transferă republicii controlul asupra acestora, iar decizia privind utilizarea lor rămâne la Moscova”.

Rusia susține că urmează modelul american


Pe de altă parte, Şoigu a menţionat că măsurile implementate de Rusia şi Belarus „respectă toate obligaţiile juridice internaţionale existente”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, se află la Minsk pentru a participa la o reuniune a Consiliului miniştrilor apărării din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Potrivit agenţiei de presă BelTA, şefii ministerelor apărării din Belarus şi Rusia au discutat despre situaţia militară şi politică, precum şi despre aspecte legate de cooperarea militară şi tehnică între agenţiile de apărare. În cadrul reuniunii au fost semnate, de asemenea, documentele care stabilesc procedura de depozitare a armelor nucleare non-strategice ruseşti într-o instalaţie specială de depozitare din Belarus.

TASS reaminteşte că Vladimir Putin a declarat la 25 martie că Rusia, la cererea părţii belaruse, va desfăşura arme nucleare tactice în republică, aşa cum SUA au făcut de mult timp pe teritoriul aliaţilor săi.


Potrivit şefului statului rus, la 1 iulie este planificată finalizarea construcţiei unui depozit pentru arme nucleare tactice pe teritoriul bielorus.

Moscova a predat deja Minskului sistemul de rachete Iskander, care poate fi purtător de arme nucleare, şi a ajutat la reechiparea avioanelor belaruse pentru a putea folosi muniţie specială. De asemenea, militarii din Belarus au fost supuşi unei instruiri corespunzătoare în Federaţia Rusă.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: