marți

23 aprilie, 2024

26 martie, 2023

Rusia își va muta armele nucleare tactice în Belarus, a declarat Vladimir Putin, care a anunțat că transferul a fost convenit între președinții celor două țări.

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a spus preşedintele rus, explicând că această mutare nu înseamnă și transferarea controlului asupra acestor arme.

Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.


„Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui siloz special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a adăugat Vladimir Putin.

Vladimir Putin invocă practicile SUA

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a mai spus Vladimir Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac acest lucru de decenii. Ele îşi desfăşoară armele nucleare tactice pe teritoriul aliaţilor lor”, a declarat Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.,

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin.

(Citește și: „Rusia își suspendă participarea la tratatul nuclear cu SUA. Reacțiile aliaților„)

Pretextul invocat de Moscova


Decizia a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii Ucrainei, aşa cum a evocat recent o responsabilă britanică.

Putin a avertizat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

‘Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată’, a mai declarat preşedintele rus.

(Citește și: „China intenționează triplarea numărului de focoase nucleare, la 900, până în 2035„)

Reacția Kievului

„Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, a postat pe Twitter secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov, adăugând că această decizie este un „pas către destabilizarea internă a ţării”.

Anunţul preşedintelui rus „maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă”, a mai spus Oleksii Danilov.

Chiar dacă Belarusul nu ia parte direct la conflictul din Ucraina, Moscova s-a folosit de teritoriul său pentru a-şi lansa ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua tiruri, potrivit autorităţilor ucrainene.

Responsabili ruşi au făcut în mai multe rânduri ameninţări mai mult sau mai puţin voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: