Recentul raliu al dolarului american creează o „situație nesustenabilă” pentru activele mai riscante, care s-ar putea sfârși într-o criză financiară sau economică, au avertizat strategii Morgan Stanley, într-o notă transmisă investitorilor, potrivit Reuters.
Indexul dolarului, un indicatorul care măsoară evoluția monedei americane în raport cu un coș de valute (euro, yen, lira sterlină, dolarul canadian, coroana suedeză și francul elvețian) a atins luni un nou maxim al ultimelor două decenii, pe fondul deprecierii puternice a lirei britanice. În ultimul an, dolarul s-a apreciat cu 22% față de acest coș de valute.
Oscilațiile puternice ale monedelor reprezintă o sursă de presiune asupra economiei globale și a câștigurilor companiilor, unde sunt așteptate scăderi pe măsură ce politica Rezervei Federale, de majorare agresivă a dobânzilor, va începe să afecteze consumul.
Michael Wilson, strateg șef pentru burse la Morgan Stanley, estimează că o apreciere de 1% a indexului dolarului are un impact negativ de 0,5% asupra veniturilor companiilor din S&P 500.
S&P 500 a scăzut luni cu 1% și este aproape de cel mai scăzut nivel al anului.
„Mișcarea recentă a dolarului american creează o situație de nesuportat pentru activele de risc care s-a încheiat istoric într-o criză financiară sau economică sau ambele”, au scris strategii conduși de Wilson. „Deși este greu de prezis astfel de evenimente, condițiile sunt îndeplinite.”
Specialiștii se așteaptă ca presiunile de apreciere ale dolarului să împingă S&P 500 într-o piață ”urs”, indicele bursier urmând să varieze între 3000 și 3400 de puncte până la începutu anului viitor.
***