sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 februarie, 2020

Un raport pentru investitori al agenției de rating Moody’s lansează un avertisment sever privind efectele creşterii deficitului de cont curent al României asupra condiţiilor de creditare a acesteia.

Lărgirea deficitului de cont curent până la 4,7% din PIB (10,5 miliarde de euro) „reflectă dezechilibrele macroeconomice în creștere ale țării”, spune raportul Moody’s.

Deficitul de cont curent, expune nevoia României de finanțare pe termen scurt la o scădere a încrederii investitorilor care o creditează.


Situația este complicată de demiterea Guvernului de către Parlament, iar pentru Moody’s nu este neapărat un fapt pozitiv faptul că „pierderea votului de încredere pare a fi o strategie deliberată” care să ducă la alegeri anticipate.

(Citiți și: ”Comisia Europeană – Raport pe Finanțele României: cere declanșarea procedurii de deficit excesiv”)

„Un guvern proaspăt ales cu un mandat clar pentru a aborda provocările economice și fiscale ale țării ar putea fi un lucru pozitiv. Acestea fiind spuse, situația rămâne fluidă, iar incertitudinea cu privire la evoluțiile politice este la un nivel ridicat”, spune raportul Moody’s.

Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîțu, a reţinut din raportul Moody’s faptul că alegerile anticipate ar avea un efect pozitiv pentru rating-ul de ţară.

(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)

Florin Cîţu se oprește înaintea frazei privind incertitudinile politice, atunci când citează pe pagina sa de Facebook din raportul Moody’s, astfel:


„Dintr-o perspectivă de credit (rating – n.red.), organizarea alegerilor anticipate ar putea aduce implementarea unor noi politici guvernamentale. Un guvern proaspăt ales cu un mandat clar să abordeze provocările economice şi fiscale ar putea fi un element pozitiv pentru perspectiva de credit”…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: