duminică

21 aprilie, 2024

14 februarie, 2020

Declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României este justificată, reiese dintr-un raport al Comisiei Europene, publicat vineri.

”Potrivit Stategiei Fiscale a guvernului, deficitul bugetar este estimat la 3,8% din PIB în 2019, peste și nu foarte aproape de ținta de 3% din PIB, stabilită în tratatele europene. Acest deficit excesiv nu este considerat nici excepțional și nici temporar”, notează Comisia Europeană.

Astfel, Comisia subliniază faptul că acest derapaj al finanțelor publice s-a produs într-un context de creștere economică și nu într-o perioadă dificilă, de contracție. În plus, experții de la Bruxelles subliniază că deficitul bugetar va continua să fie peste nivelul de 3% și în acest an și în 2021.

(Citiți și: ”Deficitul bugetar în statele UE”)


Ministrul Finanțelor a precizat, în cadrul unei conferințe de presă de vineri, că decizia Comisiei nu este una surprinzătoare, având în vedere situația în care se afla bugetul la preluarea guvernării de către liberali.

”Știam din primul moment în care am preluat mandatul că deficitul va depăși 3% din PIB. (…). Raportul Comisiei se referă la 2019, la execuția din 2019”, a declarat Florin Cîțu, adăugând că guvernele PSD au fost avertizate în repetate rânduri de Comisie în legătură cu riscul intrării în procedură de deficit excesiv.

„Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se ştia încă de anul trecut că au crescut dezechilibrele, avertismentele au fost ignorate”, a spus ministrul.

Comisia notează în raportul de vineri că depășirea țintei de deficit din 2020 și 2021 este, cel mai probabil, o consecință a noii legi a pensiilor, care duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor de asistență socială.

”Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Este principalul motor al creșterii rapide prevăzute pentru bugetul general și al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscală”, se arată în raport.


Autoritățile europene arată că încă din primăvara anului 2017 România a avut „abateri semnificative”, iar de atunci a primit recomandări de la Consiliul UE, la care nu a răspuns prin „acțiuni eficiente” și a deviat semnificativ, în mod repetat, de la calea recomandată.

Etapa următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.

Depășirea țintei de deficit și lansarea procedurii de deficit excesiv atrage după sine o negociere între România și Comisie pe tema măsurilor necesare pentru corectarea acestei devieri. Tratatele europene prevăd și o serie de sancțiuni financiare, însă acestea nu au fost aplicate niciodată, pentru niciun stat membru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: