Donald Trump este primul preşedinte american care pune piciorul pe pământ nord coreean, după întâlnirea avută cu Kim Jong Un, duminică, în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei și cei câțiva pași (20, potrivit CNN) făcuți de liderul de la Casa Albă în partea nordică a liniei de delimitare.
„Vreau doar să spun că este onoarea mea. Să trec această linie este o mare onoare, un mare progres s-a făcut, s-au format prietenii incredibile, în special una”, a declarat Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă i-a mulţumit liderului nord-coreean că a acceptat invitaţia sa de a se întâlni.
„Preşedintele Trump tocmai a devenit primul preşedinte american care ne vizitează ţara. Aceasta este o expresie a intenţiei de a elimina agresiunea din trecut şi de a deschide un nou viitor”, a declarat Kim Jong-un.
Întâlnirea fără precedent dintre cei doi lideri, în zona demilitarizată, vine după ce liderul de la Casa Albă a postat pe Twittter că doreşte să-i strângă mâna liderului nord-coreean la granița dintre cele două Corei și că el nu are nicio problemă să pășească pe teritoriul Coreei de Nord.
Liderul nord-coreean a declarat duminică, în timpul unei întrevederi cu preşedintele american Donald Trump în zona demilitarizată între cele două Corei, că această întâlnire nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat o „prietenie extraordinară” între cei doi.
„Este o relaţie foarte bună între preşedintele Donald Trump şi mine şi nu cred că, fără o prietenie extraordinară am fi putut organiza această întâlnire într-o singură zi”, a declarat Kim Jong-un.
„Consider că, având o întrevedere aici, două ţări cu un trecut ostil, demonstrăm că avem un nou prezent”, a adăugat acesta.
Întâlnirea celor doi lideri este a treia, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018.
Relaţia celor doi este una tumultoasă, iar progresele privind denuclearizarea Coreei de Nord sunt modeste, în pofida acestor mișcări diplomatice de neimaginat în urmă cu câțiva ani, coentează CNN.
Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancţiunilor internaţionale care îl vizează.
Și alți președinți americani au mai vizitat DMZ, însă niciunul nu a trecut de partea Coreei de Nord și nu s-a întâlnit la graniță cu liderul acestei țări comuniste.