sâmbătă

20 iulie, 2024

10 iulie, 2024

Republica Moldova urmează să primească un al doilea sistem radar de supraveghere a spațiului aerian în 2025, pentru a completa sistemul său existent de supraveghere a spațiului aerian și pentru a îmbunătăți detectarea potențialelor amenințări.

Achiziția este finanțată de UE, a anunțat ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

„Cu sprijinul partenerilor noștri, realizăm progrese semnificative în apărarea aeriană. Aceste noi radare ne vor oferi informații mai bune și continue despre amenințările spațiului aerian”, a spus Nosatîi, citat de Euractiv. Ministrul a adăugat că achiziția a fost posibilă cu finanțare UE, în special de la Facilitatea europeană pentru pace (EPF).


Vorbind despre procesul de aderare în desfășurare, ministrul a spus: „Luăm măsuri pentru a accelera acest lucru, având în vedere cererea mare pentru aceste radare nu doar din Republica Moldova, ci și din alte țări”, adăugând că „este un proces tehnic complex”.

(Citește și: ”Republica Moldova a cumpărat un radar Thales din Franța”)

În decembrie anul trecut, armata Moldovei a primit din Franța un radar de monitorizare a spațiului aerian Ground Master (GM) 200, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro. Potrivit ministrului apărării, armata operează în prezent în jur de 20 de radare vechi, care acum sunt depășite.

În urma izbucnirii războiului din Ucraina, în Moldova au aterizat mai multe fragmente de rachete rusești, al căror spațiu aerian a fost adesea penetrat de rachete trase de Rusia către Ucraina.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: