sâmbătă

20 iulie, 2024

9 iulie, 2024

Comisia Europeană a anunțat marți că Republica Moldova a semnat Acordul UE privind achizițiile publice comune, aprofundând cooperarea cu UE în domeniul sănătății. Moldova a devenit a 38-a țară care semnează acest acord, fiind cea de-a șasea țară candidată la UE parte a acordului.

Acordul privind achizițiile publice comune este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să își unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale.

În timpul pandemiei COVID-19, acest acord a permis țărilor participante să achiziționeze echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea COVID-19, ventilatoare și medicamente în condiții egale.


Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a țărilor participante, permițând un acces îmbunătățit și o mai mare securitate a aprovizionării cu contramăsuri medicale în caz de urgență medicală prin punerea în comun a nevoilor și crearea de economii de scară.

Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante pentru bolile transfrontaliere grave, prin încheierea de contracte pentru contramăsuri medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.

Comisia – prin intermediul Autorității sale pentru pregătirea și intervenția în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA) – gestionează procedurile de achiziții publice în cadrul acordului comun de achiziții publice în strânsă colaborare cu țările participante. Aceste țări pot achiziționa apoi produsele contractate în funcție de necesități, utilizând bugetele lor naționale.

Cel mai recent, Comisia a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune pentru furnizarea de până la 665 000 de doze de vaccin împotriva gripei aviare de la Seqirus, cu o opțiune pentru încă 40 de milioane de doze.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: