marți

23 aprilie, 2024

30 iunie, 2021

carantina concedii medicaleGuvernul a aprobat în ședința de miercuri o serie de modificări importante referitoare la concediile medicale, invocând necesitatea controlării acestor cheltuieli. Aproximativ 22% din contribuţia asiguratorie pentru muncă este distribuită Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale, în 2021, subliniază nota de fundamentare a OUG aprobată miercuri.

Printre altele, ordonanța menționează că pesoanelor care au plecat în interes personal (vacanță etc.) într-o zonă din străinătate unde există risc epidemiologic, Fondul național unic de asigurări de sănătate (FNUAS) va deconta doar cinci zile de carantină.

De asemenea, posesorii mai multor contracte de muncă vor fi amendați dacă stau în concediu medical la un angajator, dar lucrează la ceilalți.

Reglementările vor intra în vigoare începând cu 1 august, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național.

„Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, potrivit comunicatului.

(Citiți și: „Concediile medicale în anul pandemiei – un record istoric pentru România. Statul rămâne în urmă cu plățile către companii”)

Principalele prevederi

  • Persoanele cu mai multe contracte de muncă care prezintă certificat/certificate de concediu medical la unii dintre angajatori, dar lucrează la ceilalți, vor fi amendate cu sume între 1.000 lei și 2.000 lei și vor fi obligate să returneze indemnizația.
  • Baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri din salarii, şi care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar.
  • Încetarea contractelor încheiate de către persoanele care nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) la data de 31 decembrie 2021, dacă nu depun declarația în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la organele fiscale. Termenul de 31 decembrie 2021, a avut în vedere situațiile în care au fost încheiate contracte iar stagiul de asigurare se poate îndeplini până la această dată la care contractele încetează şi se asigură în acest fel posibilitatea persoanelor în cauză de a beneficia de indemnizaţii.
  • Sunt introduse prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio-profesională a acesteia.
  • Medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, sunt sancționați cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
  • Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.

Persoanele care se întorc din vacanțe în străinătate nu vor avea decât 5 zile de concediu medical decontat de la buget


Una dintre noile prevederi precizează limitarea la numai cinci zile a concediului şi a indemnizaţiei pentru carantină:

Persoana suspectă pentru care se instituie carantina întrucât aceasta provine dintr-o zonă în care, la momentul inițierii deplasării, există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, în care s-a deplasat în interes personal, la întoarcerea pe teritoriul României, indemnizația prevăzută la art. 18 lit. b) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În momentul de față, indemnizația pentru carantină se decontează integral.

În acest fel, menționează nota de fundamentare, sunt responsabilizate persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă indemnizațiile pentru carantină.

(DESCĂRCAȚI AICI OUG APROBATĂ MIERCURI)


 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: