joi

6 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2017

Magistrații din județele Sălaj, Maramureș, Cluj și Bistrița vor ieși în fața instanțelor unde lucrează, îmbrăcați în robe, pentru a protesta în tăcere față de modul în care coaliția de guvernare dorește să modifice codurile penale.

Protestul tăcut va avea loc luni, 18 decembrie, între orele 12.00 și 13.00, a anunțat Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, într-o declarație dată potului Europe FM.

Legea le interzice magistraților greva, dar permite anumite forme de protest, iar potrivit declarației lui Danileț, judecătorii din toată țara discută zilele acestea adoptarea unei forme comune de a-și arăta nemulțumirile față de intenția majorității parlamentare.


”Dacă dezbaterile din parlament decurg în aceeași formă, putem ajunge până la o blocare a activității instanțelor și la judecarea doar a cazurilor urgente. Nu vom scanda nimic, nu vom avea bannere sau pancarte, dar vom comunica nemulțumirile noastre”, a spus Cristi Danileț.

„Ceea ce se întâmplă în Parlament este o fraternizare între parlamentari și infractori. Avem modificarea legilor justiției pentru a afecta în mod grav cariera magistraților pe de o parte. Apoi avem modificările la codurile penale care blochează activitatea magistraților penaliști. Așa ceva este inadmisibil. Practic, nu ne vom putea îndeplini rolul de a menține ordinea în societate, de a sancționa persoanele vinovate și de a proteja victimele infracțiunilor”, a adăugat judecătorul.

Danileț este unul dintre numeroșii judecătorii și procurorii care au explicat pe Facebook neregulile și efectele amendamentelor promovate de PSD – ALDE:

”Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor.


„Este o rușine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane.

In momentul de față judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest.

Așadar, luni vom anunța și noi: SUNTEM CU OCHII PE VOI!

Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci însă facem și asta, să vuiască Europa!

Imediat după aflarea amendamentelor propuse de PSD și ALDE, intențiile majorității guvernamentale au fost criticate dur și cu argumente, de Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetul General, CSM, Forumul Judecătorilor și, individual, pe Facebook, de mai mulți magistrați, judecători sau procurori.

Ei au explicat că directiva europeană invocată de coaliție este deja aplicată în România și este folosită ca pretext pentru reformulări ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală concepute special pentru a-i salva pe politicieni de dosarele penale pe care le au.

Reglementările vizează însă toate infracțiunile, sau majoritatea lor acolo unde sunt și derogări, ceea ce înseamnă că ele se vor aplica pe toate infracțiunile și vor afceta grav toată societate.

Se sacrifică dreptul victimelor și chiar ordinea socială, doar pentru a fi salvați niște politicieni, au explicat mai mulți specialiști din domeniu.

Secția de procurori din CSM explică exact acest aspect, cum va fi pusă în pericol chiar ordinea publică, dacă vor fi aprobate aceste propuneri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: