vineri

29 martie, 2024

2 iulie, 2018

Vicepreședintele CE Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE) și responsabil pentru Uniunea Energetică, a atras atenția autorităților române, la București, că răspunderea României în domeniu depăşeşte acum cadrul naţional şi regional, întrucât România este esenţială pentru securitatea energetică a întregii Europe.

Oficialul european a amintit că România este prima ţară europeană care a exportat gaze, acum 60 de ani și a „arătat ce înseamnă interconectivitatea înainte ca aceasta să devină tema şi efortul Uniunii Energetice”.

„Care este diferenţa între ce se întâmpla atunci şi acum? Acum sunteţi parte a celei mai mari economii a Planetei şi răspunderea dumneavoastră depăşeşte cadrul naţional şi cadrul regional şi sunteţi un partener important pentru siguranţa energetică a întregii Europe„, a spus Maros Sefcovic, citat de Agerpres, la o conferință organizată la București.

Miza Mării Negre


Vizita la București a lui Maroš Šefčovič are loc pe fondul dezbaterilor amânate ale legii privind opreațiunile offshore, a declarațiilor agresive ale ministrului de Externe maghiar privind presupusa lipsă a progreselor românești în privința interconectării regionale a rețelei de gaze și a procedurii de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze.

Ungaria a decis, însă, să oprească lucrările la gazoductul paneuropean BRUA pe teritoriul său și să nu le continue spre Austria – așa cum prevede proiectul european.

(Citiți și: România cere Ungariei clarificarea declarațiilor agresive ale oficialilor maghiari privind cooperarea sistemelor de gaze naturale)

Astfel că Maroš Šefčovič a amintit rolul substanţial pe care îl poate juca România şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră.

„Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european”, a spus oficialul european.


Maroš Šefčovič a reiterat asigurările CE că proiectul BRUA este considerat de Uniunea Europeană un proiect de importanţă strategică, cu un sprijin financiar substanţial.

Întâlnirile oficiale

Oficialul CE a avut luni, la București, întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă și cu vicepremierii Viorel Ștefan și Ana Birchall, iar după conferință pe teme energetice, s-ar fi întâlnit și cu Liviu Dragnea.

Un comunicat al Guvernului spune că Maroš Šefčovič „a apreciat eforturile acestuia pentru pregătirea preluării și exercitării Președinției Comisei Europene și a remarcat că în timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementări în domeniul energiei”.

Promisiunile Mării Negre și partenerii care le pândesc

ExxonMobil ar putea extrage circa 6,3 miliarde metri cubi de gaze pe an din Marea Neagră, a declarat luni Richard Tusker, reprezentantul ExxonMobil România, cu ocazia forumului  „Președinția României la Consiliul UE: provocări și oportunități pentru sectorul energetic”.

Cantitatea reprezintă mai mult de jumătate din producția actuală de gaze a României, care este de circa 11 miliarde metri cubi anual.

ExxonMobil ar urma să ia decizia finală de investiție în Marea Neagră în perioada următoare, dar decizia depinde de termenii Legii privind derularea operaţiunile petroliere offshore.

(Citiți și: „Legea offshore” – amânată din nou, chestiunea exploatării gazelor din Marea Neagră rămâne suspendată)

Legea ar urma să fie adoptată în Camera Deputaților (camera decizională) în sesiunea extraordinară, după dezbateri amânate de mai multe ori în comisia pentru industrii, care nu și-a finalizat încă raportul, și apoi în plenul Camerei Deputaților.

Motivul principal al convocării sesiunii extraordinare a fost însă adoptarea legilor justiției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: