miercuri

24 aprilie, 2024

23 decembrie, 2022

Guvernul vrea să schimbe legislația regiilor autonome și să transfere toate activităţile comerciale ale acestora unor societăţi pe acţiuni sau SRL-uri înființate special în acest scop. Regia Națională a Pădurilor (RNP- Romsilva) se opune proiectului, potrivit declarațiilor lui Daniel Nicolăescu, directorului general al acestei regii, care vinde anual lemne de miliarde de lei.

„În mare parte, nu am fost de acord cu anumite prevederi din ordonanţă (proiectul inițiat de Guvern, n.r.), respectiv cu acele prevederi care se referă ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale, fie SRL-uri, fie societăţi pe acţiuni”, a declarat Daniel Nicolăescu, citat de Agerpres.

Federaţia Sindicatelor Silva se teme că „pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate şi exploatate de societăţi pe acţiuni sau de SRL-uri”, ai căror acționari ar putea deveni „firmele cu capital străin care prelucrează lemn în România şi au deja o poziţie dominantă faţă de operatorii economici autohtoni”.


„Lemnul românesc şi pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR”, spune un comunicat al organiziței sindicale.

Miza: Miliarde de lei din lemnul vândut de Romsilva

RNP – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri – proprietate publică a statului, adică circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Bugetul pe 2022 al Romsilva prevede venituri din exploatare de 2,8 miliarde de lei. Cifra de afaceri pe 2021 s-a ridicat la aproape 2,3 miliarde de lei.

Anul trecut Romsilva a vândut în total lemn de 1,971 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei lemn pe picior.


Valoarea masei lemnoase fasonate vândute direct populației de Romsilva s-a ridicat în 2021 la aproape 300 de milioane de lei, pentru mai mult de 1,6 milioane de metri cubi, din care peste un milion a fost  lemnul de foc, iar restul lemn pentru construcții.

Romsilva pregătește propria strategie de dezvoltare

Direcţiile de dezvoltare a RNP care vor fi stabilite prin strategia aflată în lucru „vizează aproape toate activităţile Romsilva. În principal ele au ca obiectiv să stabilească indicatori de performanţă pentru managementul pădurilor statului şi pentru starea pădurilor”, a spus Directorul general al Romsilva.

În strategie se stabilesc indicatori şi pentru starea pădurilor, ceea ce reprezintă o noutate în condiţiile în care până în prezent existau doar indicatori de performanţă ai managementului, potrivit lui Codruţ Bîlea, directorul Departamentului Fond Forestier din Romsilva.

„Se încearcă demonstrarea cu cifre, adică pe înţelesul tuturor, a calităţii, a eficienţei managementului silvic. Este o treabă de noutate şi pentru noi, dar încercăm să o facem consultându-ne şi cu alţi specialişti, ca să putem să demonstrăm în orice moment că starea pădurilor este aceea pe care o anunţăm. Noi anunţam până acum şi lumea nu ne credea”, a mai spus directorul Romsilva.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: