luni

6 mai, 2024

fonduri pentru păduri prin PNRR

23 noiembrie, 2022

Din acest articol veți afla cum să accesați fonduri pentru păduri prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care România va primi, în total, 29,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Informații despre fonduri pentru păduri prin PNRR puteți găsi în Partea a II-a din PNRR, Componenta 2 – Păduri și protecția diversității.

1. Obiectivul acestei componente este armonizarea practicilor de management forestier cu cele privind conservarea biodiversității și protejarea mediului în contextul generat de Pactul Verde European și asigurarea tranziției către o Europă neutră din punct de vedere climatic prin crearea de noi suprafețe acoperite cu păduri și refacerea habitatelor degradate.

2. Componenta 2 – Păduri și protecția diversității are în vedere două reforme principale:


R.1 Reforma sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin dezvoltarea unei noi Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente. Pentru investițiile aferente R1. este prevăzută o alocare de 803 milioane euro.

R.2 – Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente și eficiente a Strategiei europene privind biodiversitatea. Pentru investițiile aferente reformei 2 este prevăzută o alocare de 370 milioane de euro.

3. În ceea ce privește pădurile, aceste fonduri pentru păduri prin PNRR vor fi alocate pentru următoarele investiții:

  1. Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane (I1)
  2. Dezvoltarea de capacități moderne de producere a materialului forestier de reproducere (I2)
  3. Sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene (I5)

4. Fonduri pentru păduri prin PNRR – Investiția 1

Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, are o alocare de 730 de milioane de euro.


Măsura de investiții vizează realizarea de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, mai exact:

  • identificarea și evaluarea terenurilor
  • finanțarea împăduririi și a lucrărilor de îngrijire a plantațiilor
  • creșterea suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Investiția va fi implementată cu respectarea regulilor obligatorii pentru împădurire / reîmpădurire stabilite prin Strategia Națională Forestieră 2020 – 2030 și cu respectarea normelor tehnice amendate în conformitate cu aceasta, respectiv:

a. Acordarea acestor fonduri pentru păduri prin PNRR trebuie să aibă în vedere regulile specifice pentru ca acțiunile de plantare a copacilor să fie reziliente climatic și fără impact negativ asupra biodiversității și de interzicere a utilizării sau răspândirii speciilor invazive non-native. Utilizarea speciilor non-native va fi permisă doar în condițiile în care se demonstrează faptul că utilizarea materialului reproducător conduce la condiții ecosistemice favorabile și adecvate (cum ar fi cele climatice, de sol, zone de vegetație, reziliență la foc) și că speciile native prezente nu mai sunt adaptate la condițiile climatice viitoare modelate și la condițiile pedo-hidrologice;

b. Se vor utiliza numai speciile și ecotipurile de arbori care sunt adecvate pentru viitoarele condiții climatice preconizate din România.

Reguli pentru împădurire / reîmpădurire

c. Reguli specifice pentru ca împăduririle să contribuie pozitiv la obiectivele de conservarea a biodiversității, managementul apei și protecția solului prin interzicerea împăduririlor / reîmpăduririlor pe terenurile agricole cu o valoare naturală ridicată, pajiști sau în zone umede cu excepția refacerii de habitate;

d. Reguli specifice pentru ca măsurile de prevenire care cresc capacitatea naturală de absorbție a solului să fie incluse în activitățile de management silvic și în legislația specifică cu cerința de adaptare ca managementul silvic să se bazeze pe monitorizarea speciilor;

e. Reguli specifice pentru ca împăduririle urbane să fie realizate printr-o abordare de tipul landscape level approach care să contribuie la consolidarea conectivității cu zone naturale sau semi-naturale (păduri, zone agricole) cu accent pe conectarea habitatelor în corelare cu infrastructuri verzi și coridoare ecologice;

f. Cerințe specifice ca proiectele de împădurire / reîmpădurire să fie realizate în zonele expuse / vulnerabile la riscuri climatice, în special seceta și inundațiile.

Fonduri pentru păduri prin PNRR – vor fi refăcute pădurile tăiate ilegal

Măsura vizează și reîmpădurirea suprafețelor din fondul forestier în care nu s-a realizat regenerarea de către proprietari și administrator. Astfel, se vor reface pădurile afectate de incendii forestiere, de fenomene meteorologice nefavorabile, de boli, dăunători și tăieri ilegale.

Lucrările de refacere sau reconstrucție ecologică se vor face indiferent de tipul proprietății chiar și în situațiile în care proprietarul terenului nu poate fi identificat. În cazul din urmă se vor modifica prevederile legale, astfel încât responsabilitatea efectuării unor astfel de intervenții să poată fi transferată autorităților competente.

Intervenția va sprijini atât instalarea culturilor forestiere (împădurirea propriu-zisă), cât și lucrările de îngrijire și întreținere a tinerelor culturi în anii următori, pentru a asigura reușita acestora.

Se va urmări ca împădurirea terenurilor să asigure beneficii multiple cum sunt creșterea biodiversității, asigurarea conectivității, absorbția de dioxid de carbon, reducerea poluării și a zgomotului ambiental, îmbunătățirea condițiilor de climă locale, îmbunătățirea regimului hidrologic, protejarea infrastructurii esențiale (autostrăzi, drumuri naționale și județene, infrastructură turistică, căi ferate etc.).

Păduri urbane pentru combaterea poluării

O componentă importantă a acestei acordării acestor fonduri pentru păduri prin PNRR o reprezintă soluțiile bazate pe natură care au ca scop principal reducerea poluării din marile orașe. Înființarea de păduri urbane, care vor îmbogăți spațiile verzi actuale insuficiente ca suprafață și diversitate este una din soluțiile la îndemână pentru rezolvarea acestor probleme.

Aceste păduri urbane se vor înființa folosind o mare diversitate de arbori și arbuști din specii native și vor avea densități mari astfel încât să devină “plămâni verzi” care vor aduce beneficii precum: purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, reducerea temperaturii aerului.

În cazul investițiilor în mediul urban, se va avea în vedere abordarea la nivel de peisaj (acolo unde este posibil) prin conectarea pădurilor urbane cu zone naturale și seminaturale peri-urbane prin perdele verzi de-a lungul căilor de transport, cursuri de apă, piste de biciclete.

Fonduri pentru păduri prin PNRR – 56.700 de hectare de suprafețe noi vor fi împădurite

Campania de împădurire / reîmpădurire va fi gestionată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor în colaborare cu Gărzile forestiere, iar beneficiarii eligibili pentru finanțare sunt: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, proprietari sau administratorii de pădure publici (Unități Administrativ Teritoriale sau diviziuni ale acestora pentru Municipiul București, inclusiv parteneriatele între acestea) sau privați, proprietari de terenuri pretabile împăduririi (ex. terenuri degradate, terenuri agricole și intravilan etc.).

Ca urmare a acestei investiții, un total de 56.700 de hectare de suprafețe noi vor fi împădurite sau reîmpădurite și un total de 3.150.000 de metri pătrați de noi zone de păduri urbane vor fi create, în conformitate cu cerințele legale prevăzute în Strategia forestieră națională, adoptată în cadrul R1.

Finanțarea va fi acordată în condițiile unei /unor scheme de ajutor de stat notificată Comisiei Europene în baza subsecțiunii 2.1.1 – Ajutoarele pentru împădurire și crearea de suprafețe împădurite, respectiv subsecțiunii 2.1.3. – Ajutoarele pentru prevenirea și repararea pagubelor provocate pădurilor de incendii forestiere, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de alte fenomene meteorologice nefavorabile, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01).

fonduri pentru păduri prin PNRR
Foto: adege / pixabay.com

5. Fonduri pentru păduri prin PNRR – Investiția 2

Dezvoltarea de capacități moderne de producere a materialului forestier de reproducere are un buget de 50 de milioane de euro.

Obiectivul măsurii de investiții este de a dezvolta capacitățile de producție de material reproducător (specii de copaci și ecotipuri) care sunt adecvate pentru condițiile climatice viitoare modelate pentru România în cantități suficiente cu implicarea atât a Romsilva cât și a sectorului privat, în contextul în care Strategia Națională Forestieră 2020 – 2030 își propune descurajarea creării de pepiniere comerciale pentru monoculturi cu ciclu scurt de rotație / producție (de exemplu salcâm, plop, salcie).

Măsura de investiții presupune creșterea capacității de producție a puieților prin realizarea unor noi rezervații semincere și plantaje pentru semințe, capacități de prelucrare a semințelor, modernizare și înființare de pepiniere, inclusiv pentru producția de puieți cu rădăcină protejată. Față de tehnologiile tradiționale, puieții necesită o suprafață mai mică datorită cultivării pe etaje. Totodată, aceștia pot fi păstrați și plantați o perioadă mai lungă de timp. Va exista posibilitatea plantării cu plantatoare mecanice, ceea ce conduce la creșterea productivității.

Fonduri pentru păduri prin PNRR – puieți autohtoni

Se va avea în vedere producerea unei diversități cât mai mari de specii și proveniențe autohtone de puieți astfel încât să se asigure necesarul pentru toate regiunile și care să fie cel mai bine adaptate condițiilor prevăzute de scenariile climatice.

Necesitatea investiției rezultă din programele de împăduriri, reconstrucții ecologice, refaceri de habitate forestiere degradate prevăzute a se realiza prin I1.

Investiția va fi derulată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor în colaborare cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Beneficiarii acestor investiții vor fi deținătorii și administratorii de păduri având în vedere diferitele forme de proprietate. Astfel, beneficiarii pot fi atât RNP Romsilva, cât și administratorii sau proprietarii privați de pădure sau unitățile administrative care dețin păduri.

În România producția de puieți este o activitate care se poate desfășura independent de deținerea de suprafețe de păduri, așadar beneficiarii acestui tip de investiții pot fi și operatori economici privați atestați să producă puieți forestieri.

Vor fi operaționalizate 90 de pepiniere noi sau renovate

Ca urmare a acestei a acordării acestor fonduri pentru păduri prin PNRR, vor fi operaționalizate cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate până la sfârṣitul trimestrului 3 din 2024, în conformitate cu cerințele legale prevăzute în Strategia forestieră națională adoptată în cadrul R1.

Finanțarea va fi acordată în condițiile unei/unor scheme de ajutor de stat notificată Comisiei Europene în baza subsecțiunii 1.1.1 – Ajutoarele pentru investiții, respectiv subsecțiunii 2.1.5. – Ajutoarele pentru investiții în tehnologii forestiere și în prelucrarea, mobilizarea și comercializarea de produse forestiere din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01).

6. Fonduri pentru păduri prin PNRR – Investiția 5

Crearea de sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene are o alocare bugetară de 22 de milioane de euro.

Programul de corectare a torenților are obiectivul de reducere a riscului de inundații în vederea protejării persoanelor, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și obiectivul de protejare a mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind asigurarea migrației peștilor și asigurarea debitului ecologic.

Lucrările de corectare a torenților constau în intervenții pe albiile pâraielor aflate în fondul forestier național sau pe cursuri de apă nepermanente.

Prin ansamblul de lucrări propus nu se intervine asupra cantității de apă sau asupra volumului deversat la o ploaie extraordinară, ci asupra turbidității prin retenția de aluviuni și alte corpuri solide antrenate de viitură, respectiv asupra vitezei de curgere, prin atenuarea pantei longitudinale. Astfel amploarea fenomenului torențial în aval, cat și în fondul forestier va fi mai redusă ca amploare.

De asemenea, lucrările nu vor conduce la fragmentarea de habitate. La lucrările transversale, cu înălțimi de peste 0,4 metri, sunt prevăzute facilități de migrare a faunei piscicole (scări de pești). Pe aterisamentele formate în amonte se instalează vegetație erbacee, vegetație arborescentă și care formează microclimate favorabile dezvoltării multor specii din zonă.

Vor fi restaurate cel puțin 30 de km de albii torențiale

Investiția se va realiza în două etape:

(1) adoptarea conceptului de proiect pentru lucrările de modernizare a protecției împotriva inundațiilor, care va include:

(i) aceste fonduri pentru păduri prin PNRR vor fi acordate pentru refacerea a cel puțin 6 structuri deteriorate de reținere a aluviunilor pentru a instala măsuri longitudinale (scări de pești și debit ecologic);

(ii) construirea a cel puțin 30 de construcții aluvionare noi, inclusiv scări de pești și debit ecologic, cu o înălțime maximă de 5 metri;

(iii) refacerea a cel puțin 4 ha de teren prin reîmpădurire, plivire sau construire de garduri de vegetație;

(iv) restaurarea a cel puțin 30 de km de albii torențiale.

Implementarea acestei etape se va finaliza până în primul trimestru din 2023.

Fonduri pentru păduri prin PNRR pentru reducerea impactului viiturilor

(2) finalizarea modernizării lucrărilor de protecție împotriva inundațiilor pe baza conceptului de proiect adoptat conform punctului 1. Implementarea acestei etape se va finaliza până la 30 iunie 2026.

Acțiunile de reducere a impactului viiturilor torențiale fac parte din atributele exercitate de o autoritate publică și nu implică elemente de ajutor de stat deoarece acțiunile autorității publice de prevenire a inundațiilor nu favorizează entități care derulează activități economice.

Investiția are un efect de protecție egală și nediscriminatorie a persoanelor, infrastructurii și obiectivelor socio-economice publice sau private, în egală măsură, localizate în zonele de risc la inundații. De asemenea, infrastructura rezultată prin proiect nu va fi exploatată în niciun scop comercial de către proprietarul pădurii în care este localizată investiția.

Foto: Danny112 / adege / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Fonduri europene pentru împăduriri. Primești bani ca să plantezi copaci

Fonduri europene pentru renovarea caselor vechi. Cine poate primi bani

Fonduri europene pentru pensiune. Poți primi până la 200.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: