De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Misiunea MCV în România / Ministrul Tudorel Toader: Mi-aș dori ca MCV să se limiteze la domeniul său de aplicare, fără a fi exportat în alte mecanisme
de Vladimir Ionescu , 15.3.2018

Delegația misiunii de evaluare
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la întâlnirea cu delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul MCV, că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să se limiteze la domeniul său de aplicare, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme.
“Mi-aş dori ca MCV-ul să se limiteze la domeniul său de aplicare şi la obiectivele pentru care a fost instituit, fără a fi exportat în alte categorii de mecanisme. Obiectivul nostru şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a spus Tudorel Toader, citat într-un comunicat al ministerului.
Germania și Olanda au condiționat aderarea României și Bulgariei la Schengen de MCV, iar Bruxelles-ul discută condiționarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.
Delegaţia misiunii de evaluare, condusă de Julien Mousnier, şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a fost formată din Jeanne De Jaegher, Maria Arsene (din partea Secretariatului General al Comisiei), Ingo Weustenfeld (din cadrul DG JUST) şi Irina Stefuriuc (din cadrul DG HOME).
“În cadrul întâlnirii s-a prezentat, pe scurt, stadiul celor 12 recomandări din cadrul raportului de evaluare publicat la data de 15 noiembrie 2017, cu accent pe tematici cunoscute, precum procesul de punere în acord a Legilor Justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, activitatea şi rezultatele Consiliului de Management Strategic şi organismelor aferente, stadiul de implementare şi monitorizare a Strategiei de dezvoltare 2015-2020 şi au fost punctate progresele înregistrate cu privire la o serie de recomandări, recunoscute deja la nivelul Comisiei, în special cele privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi sistemul PREVENT”, se menţionează în comunicat.
O a doua întâlnire cu delegaţia misiunii de evaluare a vizat discutarea demersurilor de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.
Ministerul Justiţiei precizează că la această reuniune interinstituţională s-a discutat despre progresele înregistrate de România în cadrul recomandărilor 3 şi 4 din raportul MCV, despre demersurile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală şi despre procesul legislativ, fiind subliniată importanţa unui proces incluziv de consultare a tuturor factorilor interesaţi.
(Citiți și: ”Corina Crețu: România riscă să piardă fonduri importante. Alocarea fondurilor europene ar putea fi condiționate de respectarea statului de drept”)
“Ministerul Justiţiei a înaintat Guvernului, care a şi aprobat pe parcursul anului 2017, două proiecte de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a altor dispoziţii din domeniul penal, care se află la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.
Un proiect are în vedere transpunerea unor directive ale Uniunii Europene, fiind esenţială adoptarea acestuia de către Parlament, în regim de urgenţă, pentru a evita o procedură de infringement. Celălalt proiect priveşte punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale”, a spus ministrul Justiţiei, citat într-un comunicat de presă al MJ.
16.3.2018, 8:26 pm
Propagandistul psd zis independent T. Toader are dreptate: MCV sa se limiteze la mici observatii in domeniul justitiei fara vreo putere de sanctiune, psd-istii vor sa faca ce le dicteaza interesele lor de jnapani, doar sunt stapani in tara lor !