vineri

29 martie, 2024

17 aprilie, 2022

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis oficial Comisiei Europene Acordul de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, document care stabileşte viitoarele linii strategice de finanţare şi complementaritatea dintre fondurile şi programele specifice Politicii de Coeziune.

Valoarea totală a finanţării alocate României pentru perioada 2021-2027 se ridică la 31,5 miliarde euro, cu 4 miliarde euro mai puțin decât în precedentul exercițiu, când alocarea inițială a fost de 35, 3 miliarde euro.

De precizat: alocările de fonduri europene se ajustează anual în funcție de performanța economică a fiecărui stat membru. În cazul României, alocarea inițială a ajuns în 2021 la 28 miliarde euro, ca efect al bunei performanțe statistice în pandemie.


Din suma actualizată de 28 miliarde euro, potrivit datelor Comisiei Europene, România a reușit să deconteze pe precedentul exercițiu 2014-2020 (până la data de 31 decembrie 2020) 15,3 miliarde euro, adică 55% din suma alocată (deconturi aprobate de Comisia Europeană).

Asta în condițiile în care trimisese la Bruxelles proiecte în valoare totală de peste 42 miliarde euro, o rată de supracontractare de 152%.

România mai poate deconta până la 31 decembrie 2023 proiecte finanțate din precedentul exercițiu multianual.

Un detaliu semnificativ pentru viteza cu care reacționează autoritățile române în fața oportunităților deschise de UE:


În graficul de mai jos, care prezintă axele de finanțare, se vede că fondul REACT-EU, cu alocare pentru România de 1,1 miliarde euro pentru stimularea rezilienței și gestionarea crizelor, este cel mai puțin accesat.

Din axa REACT-EU (simbol RE), România a trimis la Bruxelles proiecte de 585 milioane euro (acoperire de 51%), din care s-au aprobat plăți de 3,3 milioane euro, adică sub 1%.

Trebuie precizat că programele operaţionale aferente perioadei 2021-2027 nu sunt deschise pentru România. În funcţie de încheierea negocierilor informale cu Comisia Europeană pentru fiecare în parte, acestea urmează să fie deschise, probabil, anul viitor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: