Consiliul de administrație al BNR

20 noiembrie, 2021

Capacitatea unor firme de a se menține viabile în urma retragerii măsurilor de sprijin guvernamental rămâne incertă, se arată în minuta ședinței de politică monetară a conducerii Băncii Naționale a României, din 9 noiembrie 2021, publicată vineri.

Printre factorii care ar putea crea dificultăți companiilor locale se numără evoluția prețurilor la energie, blocajele de aprovizionare, dar și nevoia mare de tehnologizare, susțin specialiștii BNR.

„Pe orizontul ceva mai îndepărtat de timp, rămâne însă incertă capacitatea unor firme de a se menține viabile ulterior sistării măsurilor de sprijin guvernamental, dar mai ales în contextul creșterii abrupte a costurilor cu energia, transportul şi ale altor materii prime și mărfuri, precum și al sincopelor în aprovizionare și al nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente”, se arată în minuta BNR.


Specialiștii băncii centrale mai avertizează asupra deficitelor de personal cu care s-ar putea confrunta companiile românești odată cu ridicarea restricțiilor internaționale și creșterea migrației pentru muncă.

”Deosebit de relevante pentru condițiile viitoare de pe piața muncii continuă să fie, de asemenea, implicațiile probabilei extinderi a digitalizării și automatizării pe plan intern, dar și ale eventualei creșteri a apelului angajatorilor la lucrători din străinătate”, se arată în minuta discuțiilor.

Asta în condițiile în care în ultimele luni s-a observat că un număr crescut de sectoare de activitate semnalează penurie de forță de muncă calificată/necalificată, inclusiv în contextul emigrației și al necorelării pregătirii forței de muncă cu cerințele angajatorilor, ”ce pot genera presiuni asupra salariilor, mai ales pe fondul ascensiunii ratei inflației, suplimentar celor venite din majorarea la începutul anului viitor a salariului minim brut pe economie”.

Consiliul de administrație al BNR a decis cu majoritate de voturi – 7 voturi pentru, 2 voturi împotrivă – majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută, de la 1,50 la sută; doi membri ai Consiliului au votat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: