sâmbătă

22 ianuarie, 2022

BNR: Unele firme ar putea intra în insolvență după retragerea măsurilor de sprijin

Consiliul de administrație al BNR
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2021

Capacitatea unor firme de a se menține viabile în urma retragerii măsurilor de sprijin guvernamental rămâne incertă, se arată în minuta ședinței de politică monetară a conducerii Băncii Naționale a României, din 9 noiembrie 2021, publicată vineri.

Printre factorii care ar putea crea dificultăți companiilor locale se numără evoluția prețurilor la energie, blocajele de aprovizionare, dar și nevoia mare de tehnologizare, susțin specialiștii BNR.

„Pe orizontul ceva mai îndepărtat de timp, rămâne însă incertă capacitatea unor firme de a se menține viabile ulterior sistării măsurilor de sprijin guvernamental, dar mai ales în contextul creșterii abrupte a costurilor cu energia, transportul şi ale altor materii prime și mărfuri, precum și al sincopelor în aprovizionare și al nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente”, se arată în minuta BNR.


Specialiștii băncii centrale mai avertizează asupra deficitelor de personal cu care s-ar putea confrunta companiile românești odată cu ridicarea restricțiilor internaționale și creșterea migrației pentru muncă.

”Deosebit de relevante pentru condițiile viitoare de pe piața muncii continuă să fie, de asemenea, implicațiile probabilei extinderi a digitalizării și automatizării pe plan intern, dar și ale eventualei creșteri a apelului angajatorilor la lucrători din străinătate”, se arată în minuta discuțiilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Asta în condițiile în care în ultimele luni s-a observat că un număr crescut de sectoare de activitate semnalează penurie de forță de muncă calificată/necalificată, inclusiv în contextul emigrației și al necorelării pregătirii forței de muncă cu cerințele angajatorilor, ”ce pot genera presiuni asupra salariilor, mai ales pe fondul ascensiunii ratei inflației, suplimentar celor venite din majorarea la începutul anului viitor a salariului minim brut pe economie”.

Consiliul de administrație al BNR a decis cu majoritate de voturi – 7 voturi pentru, 2 voturi împotrivă – majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută, de la 1,50 la sută; doi membri ai Consiliului au votat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr