Ministrul Cătălin Drulă a anunțat miercuri sindicatele CFR Marfă că ”doar printr-un parteneriat activ între Minister, conducerea societății și sindicate vom putea să salvăm compania”.
Cătălin Drulă s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți ai Alianței Federațiilor Tehnice Feroviare și ai Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane pentru a discuta soluții de rentabilizare a CFR Marfă precum și măsurile de restructurare ce vor fi luate în viitorul apropiat.
”Deciziile haotice luate în ultimii ani, numirea în vârful conducerii societății a unor persoane fără a ține cont de criteriile de competență și profesionalism sunt doar câteva dintre cauzele care au afectat dezvoltarea CFR Marfă. Nu este normal ca o societate care în 2003-2004 era perla companiilor din subordinea Ministerului să ajungă în situația de astăzi. Văd că noua conducere a implementat deja o serie de măsuri, iar rezultatele încep să se vadă: avem pentru prima dată, după mult timp, un buget prognozat pe profit”, a afirmat Cătălin Drulă la întâlnirea cu sindicaliștii.
Șeful Transporturilor a mai spus că este vital pentru societate să fie închise ”robinetele” prin care se pierdeau banii și să își consolideze poziția pe piață.
„Din păcate, din cauza deciziilor greșite din anii precedenți, conducerea societății a fost nevoită să ia și măsuri precum disponibilizarea de personal. Este o măsură radicală, dar necesară, și vrem ca în parteneriat cu organizațiile sindicale să derulăm acest proces într-un mod transparent, cu criterii clare și cu respectarea prevederilor referitoare la protecția socială. Am reiterat și discuțiile pe care le-am purtat la Bruxelles și am fost bucuros că oficialii de la Comisia Europeană au înțeles situația reală în care se află această companie și au apreciat planurile de restructurare și returnare a ajutorului de stat, pe care le-am prezentat”, a cmai afirmat Cătălin Drulă.
CFR Marfă a programat, în proiectul Bugetului de venituri și cheltuieli pe 2021, un rezultat brut pozitiv, în valoare de 33,04 milioane de lei, urmare a majorării veniturilor din vânzarea activelor corporale cu 335,55 milioane de lei, a reducerii cheltuielilor cu amortizarea cu 9,69% și reducerea cheltuielilor de natură salarială cu 14,47%.