joi

25 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2020

Ministrul Tansporturilor, Lucian Bode, a declarat la Digi24 că în acest moment România ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro pentru a-și pune la punct infrastructura rutieră și feroviară.

Investițiile ar trebui făcute pe parcursul următorilor 10 ani, din împrumuturi externe. Ministrul a declarat că în 2020 ar putea fi dați în folosință între 45 și 100 de kilometri de autostradă.

„Din fonduri europene o să avem bani, dar puțini, și atunci trebuie să ne îndreptăm către partenerii financiari externi, să ne împrumutăm, să creștem gradul de îndatorare al țării, pentru că în acest moment este sub media europeană. Am avea nevoie de 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a pune la punct infrastructura rutieră și feroviară. România își permite acest lucru”, a declarat Lucian Bode.


Ministrul Transporturilor susține că în 2020 au fost alocați suficienți bani de la buget pentru proiectele de infrastructură, în ciuda criticilor Asociației Pro Infrastructura.

(Citiți și: ”Proiecte de infrastructură rutieră subfinanțate în bugetul 2020 – analiză Pro Infrastructura”)

Lucian Bode a menționat că în acest moment sunt în lucru 134 de kilometri de autostradă iar până la finalul anului ar putea fi dați în folosință între 45 și 100 de kilometri.

Ministrul Transporturilor a declarat că până la finalul lunii ianuarie Executivul trebuie să ia o decizie în privința finanțării autostrăzii Comarnic-Brașov. Însă, până la finalizarea acestei investiții este necesară reabilitarea drumurilor județene care ar putea prelua din traficul de pe Valea Prahovei.

În privința autostrăzilor din zona Moldovei, Bode susține că există finanțare pentru finalizarea studiului de fezabilitate a autostrăzii A7 – Ploiești-Buzău-Focșani-Siret, în timp ce pentru autostrada Unirii urmează să fie luată o decizie în perioada următoare.


„Pentru Moldova, pentru că am auzit că nu alocăm bani, fals! Să vorbim de autostrada A7 Ploiești Buzău Focșani Siret. Noi avem în acest moment în execuție studiul de fezabilitate plus proiectare, am alocat toți banii, în septembrie antreprenorul va preda această documentație, mai are patru luni pentru obținerea avizelor și vom putea scoate la licitație. La sfârșitul anului vom putea scoate la licitație această austostradă.

A8-Autostrada Unirii, în acest moment am alocat toți banii pentru tronsonul Târgu Mureș-Târgu Neamț pentru cei 200 de km. La mijolocul acestui an așteptăm antreprenorul să predea studiul de fezabilitate. Pe celalalt tronson Târgu Neamț-Iași avem iar un PPP care nu știm în ce stadiu e. Până la finalul anului trebuie să luăm o decizie ce facem cu acest PPP.

Eu cred că fondurile europene disponibile pentru documentație pot fi folosite și pentru tronsonul Târgu Neamț – Iași”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: