vineri

26 aprilie, 2024

17 martie, 2012

Noul pachet de bază finalizat de Ministerul Sănătăţii păstrează actualele servcii medicale şi medicamente, dar reglementează accesul la ele şi reduce durata de spitalizare în cazul anumitor boli, a declarat, sâmbătă, la Oradea, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Într-o conferinţă de presă, ministrul a precizat că studiul la noul pachet de bază a început în septembrie 2011, cu nişte specialişti englezi.

”Am finalizat pachetul de bază revizuit, este o creaţie comună împreună cu nişte specialişti din Anglia. În această etapă, pachetul de bază revizuit nu se atinge niciun fel de serviciu, niciun medicament nu este eliminat din pachetul de bază, dar accesibilitatea este foarte bine reglementată”, a precizat Ritli.

Ce spune Ritli că prevede pachetul de bază revizuit:

  • Medicamentele foarte utile, foarte căutate şi foarte scumpe vor fi prescrise doar conform indicaţiilor.
  • Bolnavii beneficiază mai departe de aceleaşi medicamente, dar acolo unde trebuie. Profesioniştii au acceptat, noi am mers pe recomandări profesionale”, a subliniat ministrul.
  • Reducerea duratei de spitalizare pentru anumite afecţiuni. ”S-a observat că bolnavii stau prea mult în spital în anumite cazuri, fapt care este foarte costisitor pentru unele afecţiuni, cum ar fi rectoscopia sau unghia încarnată. La noi stau cu 3-4-5 zile mai mult decât media europeană. S-a luat media spitalizărilor din ultimii ani, corelată cu practica internaţională şi s-a făcut pentru fiecare specialitate lista cu durata optimă de spitalizare pe diferite grupe de afecţiuni”.
  • Bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie. ”Bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 consultări pe zi. Ei beneficiază şi de asistenţă şi de bilete de trimitere şi mai ales, de reţetă. Şi nu intră în calcul pentru limitarea asistenţei medicale”.
  • Valoarea unui punct ”per capita” pentru medicii de familie creşte de la 3 la 3,5 lei.

MS lucrează prudent la noua lege a sănătăţii


Noul pachet de bază de servicii medicale a fost cerut în special de companiile de asigurări de sănătate care, în priectul noii legi a sănătăţii, urmau să ia locul caselor judeţene de asigurări de sănătate.

Proiectul iniţial al legii sănătăţii a fost retras din dezbatere publică, în urma protestelor de stradă din ianuarie, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, cel care şi insistase pentru lansarea actului normativ.

După trei luni de atunci, ministrul UDMR-ist al Sănătăţii a declarat sâmbătă, la Oradea, că ministrul său lucrează prudent la un nou proiect al legii sănătăţii.

”Noi suntem extrem de prudenţi, pentru că este eşecul din decembrie, care nu vrem să se repete. Această lege trebuie să fie foarte profundă”, a spus Ladislau Ritli.


”Legea sănătăţii este a doua după Constituţia ţării, deci nu ne permitem să fim superficiali”, a mai spus Ritli, citându-l pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, unul dintre opozanţii noii legi a sănătăţii.

Noua lege a sănătăţii a fost reluată ca temă de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, care o consideră o prioritate a sa.

”Unul dintre obiectivele mele este Legea sănătăţii, o lege care, în dezbatere publică, poate fi reconstruită, adaptată, poate intra în formula de acceptare publică necesară astfel încât efectul social şi economic să se producă la timp”, a spus Ungureanu, marţi, la Antena 3.

Ministrul Ladislau Ritli este, însă, între ciocan şi nicovală, pentru că şefii săi din cadrul UDMR se opun elaborării şi adoptării acestei legi în mandatul actualului Guvern.

”Eu admit că în domeniul sănătăţii este nevoie de o reformă cât mai profundă, dar nici legea nu poate fi elaborată şi adoptată ca proiect în câteva săptămâni şi după aceea nici reforma nu poate fi pusă în viaţă foarte repede. Eu nu cred că până în alegeri noi vom avea energia şi înţelepciunea necesare de a elabora o lege a reformei în domeniu, care schimbă complet sistemul sanitar”, a afirmat vicepremierul Marko Bela, joi, la Radio România Actualităţi.

”Nu sunt deloc convins că acea privatizare a casei de sănătate şi a sistemului de asigurare de sănătate care se preconizează ar fi benefică, mai ales într-o ţară relativ săracă, cum suntem noi. Eu personal am o abordare de protecţie socială care trebuie să fie asigurată tot timpul de statul român şi nu privatizat acest lucru”, a mai spus Marko.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: