Inspectorii ANSVSA au identificat două posibile surse ale îmbolnăvirii copiilor internați cu sindrom hemolitic – uremic: bacteria E.coli a fost descoperită în brânza de vaci produsă de o societate din Curtea de Argeș și într-un pui (crescut la curte) din frigiderul familiei din Bacău a cărei fetiță a dezvoltat SHU.
Dintre cele 194 de eşantioane recoltate din magazine și din gospodăria proprie, analizate începând cu 26 februarie, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26 (o tulpină foarte agresivă a bacteriei E.coli), la:
- probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul familiei din Bacău. Carnea provenea de la păsări din gospodăria familiei respective
- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, fabricată de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş. După ce s-au ridicat probele și până la obținerea rezultatelor, marfa respectivă a fost vândută, de aici probabil noul val de îmbolnăviri
„În urma confirmării prezenţei bacteriei, (la producătorul din Curtea de Argeș – n. red.) inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări.
Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, explică un comunicat al ANSVSA.
Potrivit ministrului Agriculturii, Achim Iriescu, producătorul se numește Lactate Brădet: “În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale.
Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Potrivit unei știri locale de anul trecut, când fostul ministru Daniel Constantin a vizitataceastă societate, fabrica de lactate Brădet procesează zilnic peste 12.000 de litri de lapte.
De asemenea, marca este renumită datorită cașcavalului afumat, realizat după o rețetă tradițională din zona Brădetului.
Fabrica are în Pitești trei magazine proprii de desfacere a produselor.
Măsurile dispuse la producătorul din Curtea de Argeș
- Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.
- Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.
- Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.
- Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.
De la apariția focarului alimentar din Argeș, trei copii au murit iar alți aproape 20 au fost tratați prin dializă peritoneală, din cauza complicațiilor renale provocate de SHU.
Luni, în spitalul Marie Curie erau internați șase copii cu sindrom hemolitic uremic, dintre care unul (cel adus de la Mioveni), în stare gravă. În cazul acestuia, prognosticul medicilor este rezervat, complicațiile neurologice fiind departe de a fi stopate, potrivit Ministerului Sănătății.
Urma să fie externat un copil care a fost supus timp de 14 zile procedurii de dializă peritoneală.
Starea celorlaltor copii internați este stabilă cu o evoluție favorabilă.