luni

22 aprilie, 2024

19 august, 2019

Aproximativ 80% dintre managerii de spitale „nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată pe tema tragediei de la Săpoca, unde un pacient aflat în sevraj etilic a ucis cinci bolnavi și a rănit grav alte opt.

Spitalul se află însă în subordinea Ministerului Sănătății, minister ce reglementează procedurile pentru ocuparea acestor funcții și care poate iniția modificări legislative în acest sens, pentru a nu mai exista procentul de manageri incompetenți prezentat de Sorina Pintea.


Mai mult, în 2016, fostul ministru Vlad Voiculescu a inițiat o reformă a managementului spitalelor, dar coaliția PSD – ALDE a anulat modificările făcute și le-a abandonat pe cele în faza de proiect, preferând să conserve situația catalogată ca inacceptabilă de către Sorina Pintea.

„De ce s-au opus din toți rărunchii reformei managementului de spital începută de echipa mea în 2016?”, întreabă Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook? „Ca să poată în continuare fura, prin numiri politice și rotiri de cadre…”, spune fostul ministru, în același mesaj.

A existat un precedent, cu aceleași scuze invocate

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este una dintre cele patru unități cu acest statut din totalul de 37 de spitale de psihiatrie din Romania.

Tragedia din noaptea de sâmbătă spre duminică nu este prima petrecută în această unitate. În august 2002, 10 bolnavi din Secția Buzău a Spitalului au suferit arsuri grave, după ce un tânăr schizofrenic a blocat accesul în salonul în care erau internați și a provocat un incendiu. Încăperea avea gratii la geam.


Ca și acum, supraveghetorii nu se aflau în preajmă, și, absolut identic, ei și-au motivat absența invocând deficitul de personal.

„Atacul a fost facilitat de lipsa de personal, acesta este cu siguranță adevărul”, a declarat Mariana Spoială, liderul organizației sindicale Sanitas din Săpoca, deși datele Corpului de control al Ministerului Sănătății nu indică deficit de personal.

În timpul incidentului de sâmbătă spre duminică, personalul medical se afla în secție, susține Viorica Mihalașcu, care a demisionat luni din poziția de manager al spitalului. Este vorba despre șase asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere pacienți psihici periculoși, special angajați pentru imobilizarea persoanelor de genul agresorului.

Dar, susțin Viorica Mihalașcu și alți angajați ai spitalului, totul s-a petrecut fulgerător, „în mai puțin de un minut”, astfel încât cei 11 salariați nu au avut timp să intervină. Reamintim că în timpul atacului au fost ucise patru persoane, alta – a decedat peste câteva ore, din cauza loviturilor, iar alte opt sunt rănite grav. Victimele se aflau în două saloane.

Imobilizarea agresorului a fost făcută nu de personalul special angajat pentru asta, ci de către un polițist ce adusese un pacient la Săpoca.

Medici de la Spitalul Județean Buzău, care a preluat imediat răniții, trei dintre ei în comă, au declarat pentru News.ro că respectivi pacienți aveau răni multiple, la nivelul extremității cefalice, sau leziuni la nivelul calotei craniene și a feței.

Alte nereguli din cazul Săpoca

Corpul de control al ministrului Sănătății a identificat și ale nereguli și încălcări ale procedurilor, iar ministrul a anunțat că va face plângeri penale, pentru că unele aspecte s-ar încadra la neglijență în serviciu. Reamintim că majoritatea parlamentară PSD – ALDE a dezincriminat această faptă, dar infracțiunea încă funcționează, întrucât CCR a declarat neconstituționale codurilor penale modificate de coaliție.

Agresorul era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, deoarece simptomele pe care le prezenta nu prevesteau ce a urmat, a explicat fostul manager, Viorica Mihalașcu.

Tot ea susține, însă, că bărbatul se afla în plin episod psihotic acut. Conform procedurilor, el necesita automat supraveghere sporită și izolare, ceea ce nu s-a întâmplat.

Ministrul Sănătății nu explică mecanismul prin care s-a ajuns la această pondere. Și nici cum va schimba situația

„Vorbim mereu despre faptul că sistemul nu merge, dar sistemul suntem noi. 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. S-a încetățenit o idee că merge și așa, s-a spus mereu că merge și așa. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca este rezultatul acțiunilor din ultimii ani, când s-a mers pe ideea că merge și așa. Aici este vorba despre nerespectarea atribuțiilor de serviciu și despre modul în care unii aleg să-și exercite atribuțiile medicale”, a spus luni Sorina Pintea, în contextul tragediei de la Săpoca.

Ministrul nu a explicat cum se ajunge aici chiar și atunci când managerii câștigă posturile prin concurs și cu note mari.

Viorica Mihalașcu (foto), managerul demisionat de la Săpoca, este medic primar epidemiolog și a lucrat la Direcția de Sănătate Publică Buzău, unde a urcat până în funcția de director general executiv al acestui DSP.

În 2014 a câștigat concursul pentru funcția de director medical la Săpoca, iar imediat după preluarea guvernării de către actuala coaliție, în 2017, a fost numită, cu delegație, la conducerea Spitalului Săpoca.

Anul trecut a câștigat concursul pe post, cu o medie de 9,75:

  • 9,68 – la evaluarea proiectului de management
  • 9,83 – evaluarea abilităților manageriale

A avut o contracandidată, Cristina Păun, fostul șef al Serviciu financiar-contabilitate din Spital.

Soțul Vioricăi Mihălașcu este un fost consilier municipal PSD, acum director tehnic la Ambulanța Buzău, iar presa locală a sugerat că ambii ar fi beneficiat de ajutorul social-democraților pentru a ocupa aceste funcții de conducere.

Astfel de acuzații au existat din abudență în sistemul de sănătate, nu numai atunci când a fost vorba despre funcții prin delegare, ci și prin concurs, considerându-se că aceste competiții au fost aranjate.

Un exemplu este Adriana Nica (foto), partenera de viață a lui Sorin Oprescu și actualul manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Inițial, ea a ocupat funcția prin detașare, în 2017, iar în același an a devenit titular pe post după ce a promovat cu media 9,45 concursul la care a candidat singură.

La Iași, Elena Toader (foto) a câștigat prin concurs șefia Secției clinice de gastroenterologie I de la Spitalul Sfântul Spiridon, după ce contracandidatul său, profesorul Vasile Drug, s-a retras fără explicații din competiție. Femeia este soția lui Tudorel Toader, care în momentul concursului (2018), era ministru al Justiției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: