vineri

19 aprilie, 2024

23 august, 2018

Ministrul Petre Daea, sub aspersoare, în timpul unui interviu despre sistemul de irigații

În Ialomița, autoritățile au deschis dosare penale pe numele unor persoane care au refuzat sacrificarea porcilor identificați ca fiind purtători ai virusului Pestei Porcine Africane (PPA), a declarat joi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Informația a fost oferită după ieșirea de la întâlnirea pe care ministrul Daea a avut-o cu ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema epidemiei PPA.

„La Ialomița prefectul s-a implicat, intervine și se fac dosare penale la cei care încalcă legea”, a declarat Petre Daea, explicând că oamenii sunt vinovați de extinderea PPA.

(Citiți și Pesta: porcină sau guvernamentală? Efecte economice după 14 ani de interdicție a exporturilor)

Bulgaria va finaliza luna aceasta gardul de la granița cu România


Gardul de 133 de kilometri care este în prezent construit la graniţa cu România, pentru a preveni intrarea în Bulgaria a virusului Pestei Porcine Africane, va fi gata până la finele acestei luni, a declarat joi ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov.

Gardul va costa 1,1 milioane leva, mai mult decât se estima iniţial, deoarece va fi folosită o sârmă mai rezistentă decât cea din proiect.

„Cel mai recent focar este la Călăraşi, la 15 kilometri de Silistra. Se apropie. Cehia a luat măsuri similare, instalând un gard electrificat, iar acum România va construi şi ea un gard la graniţa cu Ucraina. Subiectul este unul serios. Sunt deja aproape 800 de focare în România”, a spus oficialul bulgar.

Situația epidemiei, miercuri 22 august

Virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituţia precizează că au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe


Conform unui comunicat de presă al ANSVSA, în nord-vestul ţării pesta porcină africană afectează trei judeţe – Satu-Mare, Sălaj şi Bihor -, virsul fiind confirmat în 14 localităţi, unde au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi.

În zona de sud-est a ţării, boala a fost confirmată în 142 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în opt exploataţii comerciale de mare capacitate până miercuri au fost ucişi 70.036 de porci.

De asemenea, au fost afectaţi 18 porci mistreţi.

Astfel, în judeţul Satu-Mare au fost confirmate şapte focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţi, în Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în Sălaj au fost confirmate trei cazuri la mistreţi.

Cel mai afectat judeţ este Tulcea, unde s-au înregistrat 514 focare de pestă porcină africană. În judeţul Brăila au fost confirmate 31 de focare, în Constanţa – 53 de focare în gospodăriile populaţiei, în Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Galaţi – două focare în gospodăriile populaţiei, în Ilfov- un focar într-o anexă a unei stâne, iar în Călăraşi s-au înregistrat două focare în gospodăriile populaţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: