cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministrul Justiției vrea eliminarea din procedură a Camerei preliminare. Miza

2 mai, 2018

Comisia parlamentară specială a început miercuri dezbaterile pentru modificarea codurilor penale, cu o propunere venită din partea ministrului Justiției: eliminarea camerei preliminare, introdusă în 2014.

Aceasta a fost declarată neconstituţională şi nici nu şi-a atins scopul de reducere a duratei procesului penal, a explicat Tudorel Toader:

“Personal, când eram judecător la Curte am participat la pronunţarea multor decizii de neconstituţionalitate privind reglementarea instituţiei numită Camera preliminară.


Camera preliminară ar crea multe incompatibilităţi, care sub multe aspecte a fost declarată neconstituţională şi care nu şi-a atins scopul reglementării de scurtare a procesului penal, ci dimpotrivă, de prelungire a soluţionării respectivei cauze – potrivit ministrului Toader.

În concluzie, ceea ce vă vom trimite în scris la Codul de procedura penală va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind Camera preliminară”.

Aceasta este doar una dintre propunerile ce vor fi elaborate de Guvern, respectiv de ministerul condus de Tudorel Toader, pentru modificarea acestui al doilea pachet de legi ale Justiției – Codul Penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Camera preliminară analizează legalitatea probelor administrate și modul cum s-a făcut urmărirea penală

Camera preliminară este un concept relativ nou (a fost introdus în 2014) și este o etapă care urmează anchetei și precede judecata pe fond.


În cadrul acestei proceduri se realizează examenul întregului material de urmărire penală sub aspectul legalității, atât din punctul de vedere al actelor de urmărire penală prin care sau administrat probele pe care se bazează acuzația, cât și al actelor de urmărire penală care au creat, din punct de vedere procesual, premisele administrării acestor probe.

Multe din contestațiile și procesele controversate au fost tranșate prin aceea că modul de admninistrare a probelor a fost declarat legal de către camera preliminară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: