26 ianuarie, 2017

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este doar consultativ, a comentat joi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, referitor la avizul negativ dat de CSM pe marginea celor două OUG controversate (privind grațierea și amnistia mascată).

De asemenea, ministrul interpretează, din formularea avizului CSM, că singurele probleme identificate de magistrați pe cele două proiecte ar consta în forma de promovare a actelor, prin OUG:

„Acesta este un aviz consultativ, înţeleg că s-au pronuntat pe urgenţă, aici este singura discuţie. În rest oportunitatea este clară şi modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte. Luni cand vom termina dezbaterile anunţăm un punct de vedere”, a declarat Florin Iordache.


În realitate, CSM a explicat în aviz că promovarea prin OUG este neconstituțională și, din acest motiv, nu a mai analizat și conținutul celor două proiecte.

Întrebat dacă va ține cont de avizul negativ al CSM și va retrage proiectele, ministrul a evitat un răspuns clar, spunând că o decizie va fi luată abia luni: „Se vor termina consultările luni şi, în urma acestor consultări, vă anunţăm punctul de vedere al ministerului. Mai aşteptăm şi alte puncte de vedere nu doar al CSM-ului”.

Guvernul nu renunță. Florin Iorache preferă asumarea răspunderii 

Florin Iordache a declarat joi seara, pentru Digi24, că va anunţa personal decizia privind cele două proiecte şi că, în ceea ce-l priveşte, ar prefera adoptarea acestora prin asumarea răspunderii Guvernului.

Cert este că minsitrul nu dorește renunțarea la grațiere și amnistia mascată și rămâne doar ca Executivul să aleagă forma de adoptare a proiecte: prin OUG, prinproiecte de legi trimise Parlamentului, sau prin asumarea răspunderii.


Potrivit Hotnews, procedura pe care se va merge va fi cea a asumării pe un pachet de legi: grațierea, amnistia și răspunderea magistraților. PSD ar lua în calcul și adoptarea celor două ordonanțe, după ce vor fi operate mici modificări pe proiectele puse în dezbatere publică.

Minsitrul Justiției și-ar fi schimbat opțiunea după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe proiecte, deoarece adoptarea prin OUG încalcă legea fundamentală, Constituția.

Dezbatere publică, timp de două ore, luni, la Ministerul Justiției

Ministerul Justiției a anunțat că organizează luni, 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00, o dezbatere pe  marginea celor două ordonanțe.

Desfășurarea dezbaterii

Înscrierea participanților se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00.

În cazul asociațiilor legal constituite, spune invitația afișată pe site-ul ministerului, numărul participanților este de două persoane/asociație.

Ministerul va fi cel care va face selecția celor 50 de participanți, din lista celor care se vor înscrie, și apoi le va confirma pe cele acceptate. Nu sunt menționate criteriile.

Observațiile și propunerile cu privire la proiectele care fac obiectul dezbaterii pot fi transmise pe adresa: dean@just.ro.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de 3 minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: