Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror șef al DNA, ignorând avizul negativ al CSM, precum și observațiile dure ale Consiliului privind calitățile profesionale ale acesteia.
Avizul CSM este consultativ și nu-l obliga pe ministru să-și retragă propunerea.
Dacă președintele refuză numirea acesteia la conducerea DNA, nu va mai putea respinge următoarea propunere ce va fi făcută de ministrul Tudorel Toader.
De asemenea, minsitrul Toader, a transmis luni și propunerile de numire pentru:
- Elena Georgiana Hosu, în funcția de procuror sef adjunct DIICOT
- Florena-Esther Sterschi, procuror șef la Secția de resurse umane și documentare din cadrul PICCJ.
Adina Florea “nu a demonstrat o conștientizare adecvată a diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”, este unul dintre motivele pentru care Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ nominalizarea acesteia la conducerea DNA.
Această constatare face referire la o declarație a Adinei Florea ce a provocat stupoare în rândul procurorilor membri ai CSM:
Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic.
Ulterior, după câteva lămuriri cerute de colegii săi, Adina Florea a susținut că s-a exprimat greșit, că a fost doar o “exprimare nefericită”.
Avizul negativ a fost luat cu șase voturi împotrivă și unul pentru, cel din urmă fiind probabil votul dat de ministrul Tudorel Toader, cel care a propus-o pe Adina Florea.