14 iulie, 2018

Ministrul Tudorel Toader se distanțează de modificările aduse celor trei legi ale Justiției, criticate dur de către Comisia de la Veneția, explicând că legislativul a adoptat trei inițiative parlamentare, nu proiectul său.

„Simple precizări referitoare la elaborarea legilor justiţiei! Ministerul justiţiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiţiei. Concomitent, pe un număr de 18 pagini, Ministerul Justiţiei a elaborat şi proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneţia.


Pe data de 25 octombrie 2017, în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele două documente. Ulterior, au fost promovate trei iniţiative parlamentare de modificare a legilor justiţiei, care au fost dezbătute şi adoptate”, a scris ministrul Toader, într-un mesaj postat pe Facebook.

Cele trei inițiative parlamentare au pornit de la proiectul său, segmentat în trei, la care s-au mai adăugat ulterior alte amendamente.

Ministrul nu spune că multe dintre modificările criticate de Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția figurau în proiectul său – de exemplu, secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, sau prevederea privind răspunderea magistraților și suborodnarea politică a procurorilor.

Tot el este cel care a pledat pentru o restrângere a independenței procuorilor și a inițiat și susținut în fața CCR sesizarea privind revocarea Laurei Codruța Kovesi. Această sesizare conținea o interpretarea a articolului 132 (1) din Constituție ce a fost însușită de CCR și care îi poziționează pe procurori sub controlul ministrului Justiției.


Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să reexamineze modificările operate pe legile Justiției, astfel încât să fie menținută independența magistraților și să fie evitat riscul ca politicienii să-i influențeze pe procurori prin intermediul ministrului Justiției.

Reexaminarea recomandată vizează procedurile de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi a CSM. 

Raportul primar exprimată pe modificările operate în Parlament pe cele trei legi ale Justiției:

  • Legea 303/2004 privind statutul magistraților
  • Legea 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar
  • Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)

Recomandările:

  • “să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”
  • “să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”
  • “să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”
  • suplimentarea prevederilor privitoare la răspunderea materială a magistraţilor, prin declararea explicită a faptului că, în absenţa relei credinţe şi/sau a neglijenţei evidente, magistraţii nu sunt răspunzători pentru o soluţie care ar putea fi contestată de o altă instanţă
  • abandonarea amendamentului privind pensionarea timpurie a magistraţilor, sau amânarea până când va exista certitudinea că nu va exist niciun impact advers asupra funcţionării sistemului
  • reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. Ca alternativă propune folosirea unor procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

Comisia de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept) este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: