5 octombrie, 2017

Procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția, a promis miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader, la întâlnirea avută cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier – Klodt.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat proiectul legii de modificare și completare a legilor justiției, menționează un comunicat al ministerului.

Tudorel Toader i-a declarat ambasadorului că procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția.


În ceea ce privește Inspecția Judiciară, comunicatul nu spune nimic despre intenția de a o transfera în subordinea ministrului, dar precizează că ministrul „a subliniat din nou necesitatea consolidării independenței acesteia, inclusiv prin organizarea acestei instituții în mod autonom, atât față de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și față de Ministerul Justiției”.

Reamintim că transferul Inspecției la Ministerul Justiției și eliminarea șefului statului din procedura de numire a șefilor de parchete, sunt două dintre cele mai controversate măsuri cuprinse în proiect.

„Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca România să îndeplinească, cât de curând posibil, recomandările remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. În acest context, ambasadorul a subliniat importanţa majoră a garantării independenţei justiţiei, cea care a contribuit, în mare măsură, la clădirea încrederii partenerilor străini în consolidarea statului de drept în România”, menționează comunicatul.

Comunicatul precizează, de asemenea, că după finalizarea proiectul de reformare a sistemului judiciar, va avea lor loc „o întrevedere la nivel înalt cu primvicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, fără a spune ce înseamnă la nivel înalt – dacă este vorba despre premierul Mihai Tudose sau ministrul Justiției.


Aceasta sugerează că proiectul ar putea fi modificat, deși Tudorel Toader declara categoric, după avizul negativ primit de la CSM, că nu renunță la proiectul său:

“Noi ne facem datoria aşa cum scrie la carte, aşa cum scrie în Legea 24/2000 privind tehnica legislativă. Textele de lege nu se negociază. Iniţiatorul unui act normativ, indiferent de ierarhie, se raportează la soluţia legislativă, se raportează la normele de tehnică legislativă şi propune o formulă de redactare, proiect de lege, să vorbim, care ajunge în final în Parlament, unde au loc dezbateri, argumente pro contra, modificări îmbunătăţiri ale soluţiilor propuse de iniţiatori”, a spus ministrul Justiției, la deschiderea anului universitar.

Reamintim că intenția lui Tudorel Toader de a da trimite la Parlament proiectul în forma elaborată de minister, cu ignorarea observațiilor venite din domeniu, a determinat cea mai importantă luare de poziție din partea magistraților – aproximativ un sfert din cei 2.622 de procurori și 4.500 de judecători în funcție au semnat un apel prin care i-au cerut ministrului retragerea proiectului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: