vineri

19 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2022

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis procurorului general Gabriela Scutea, joi, „o adresă prin care a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare”, ca să descopere, să prevină și să combată infracțiuni  precum „înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat”, în cazurile de majorare a facturilor la energie, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

 Ministerul Public este astfel îndrumat în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004.

Ministerul Justiției răspunde astfel demersurilor guvernamentale menite să pună sub control fenomenul milioanelor de facturi greșite care nu au ținut seama de prevederile legiii privind plafonarea prețurilor la energie și gaze natural și de compensare scumpirilor, potrivit oficialilor.


„Acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic”, mai spune Ministerul Justiției.

Dacă nu au prevenit la timp, autoritățile reacționează cu controale

Și Autoritățile pentru protecția consumatorilor (ANPC) și respectiv din domeniul  energiei (ANRE( au declanșat controale, după ce a izbucnit scandalul facturilor înșelătoare.

Mihai Culeafă, preşedintele ANPC, a declarat că sunt în curs de desfăşurare acţiuni de control la 37 de operatori economici furnizori de energie electrică şi gaze. Unui furnizor de gaze din judeţul Bihor i s-a aplicat în urmă cu trei săptămâni amenda maximă de 50.000 de lei.

Sfatul șefului ANPC este ca, „atunci când primim o factură, trebuie să ne adresăm operatorului economic pentru a soluţiona acea problemă. Acolo unde nu există înţelegere, ne vom adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului la numărul de telefon 021.9551 sau pe site-ul ANPC„, a arătat Mihai Culeafă, miercuri,  într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.


Și ANRE a declanșat controalele la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale,  pentru a verifica cum respectă legea privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea scumpirilor.

Totodată, ANRE spune consumatorilor ce trebuie să facă pentru a verifica dacă furnizorii fac abuzuri și pentru a le contesta, potrivit unui comunicat la ANRE emis miercuri.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu i-a acuzat de „hoție” furnizorii de electricitate și gaze naturale, pentru că nu au emis facturi care să includă plafonarea prețurilor și compensarea scumpirilor.

Pe de altă parte, nu este clar nici autorităților cum ar trebui aplicată legea, din moment ce vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarant la Profit TV că „nici legea și nici normele metodologice ale ministerului nu clarifică ordinea în care se aplică compensarea și plafonarea, și nu e indiferent. (..) Nu este clar și sunt furnizori care au aplicat mai întâi plafonarea și apoi compensarea, și alții exact invers”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: