duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2022

Majoritatea furnizorilor de energie, inclusiv dintre cei mari, „au încercat să păcălească legea” și au trimis facturi clienților, fără modificările care să precizeze detaliile privind plafonarea prețului și compensarea creșterii acestuia, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus.

”Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să platească penalități si facturile trebuie refăcute.”, a declarat marți Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, pentru furnizorii care nu vor să aplice legea se poate merge până la retragerea licenței acelui furnizor.


Furnizorii au invocat dificultățile de adaptare a softurilor, dar – în fapt, „majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea. Cel mai mare furnizor de energie din România a trimis facturi la 3 milioane de oameni fără plafonare”, declarase luni seară Virgil Popescu, citat de Realitatea.net.  

„Furnizorii au greșit pentru că au trimis facturi fără plafonare și compensare. Un mare furnizor, până azi, a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia azi (luni), în urma controlului de la Protecția Consumatorului, au dat drumul la facturi compensate. Și eu primesc facturi de la oameni”, a mai spus ministrul Energiei.

Totuși, „legea își intră ușor ușor să-și reintre în drept. Ar fi fost bine ca facturile să fi fost modificate deja din noiembrie”, a adăugat Virgil Popescu.

„ANPC să aplice legea”

Revolta ministrului Energiei a relevat faptul că „în zone rurale sunt furnizori care nu aplică plafonul și compensarea. Dacă descoperim împreună furnizori care nu au emis factura, ANPC să se ducă să aplice legea. Oamenii au  nevoie de bani, nu trebuie să le bage mâna în buzunar funnizorii de energie”.


„Ajunge! Trebuie să-și facă treaba. Există ANPC, există ANRE, care și ea trebuie să dea drumul la controale, ANAF, chiar și Consiliul Concurenței. Toate instituțiile statului trebuie să lucreze ca să se pună ordine în facturare”, a vituperat Virgil Popescu.

Oficialul a precizat faptul că Ministerul Energiei nu are nicio pârghie de control: „Sunt convins că ANPC se va sesiza la toate facturile nemodificate”.

„Nu poate fi mai scump de 370 de lei megawatt-ul de gaz, iar noi am văzut tarife de 500 de lei. Nu pot să-i înțeleg pe furnizori cum își bat joc de oameni în așa hal”.

ANPC are „posibilitatea să dea, complementar, refacerea facturii. Cel mai simplu este ca furnizorul să rezolve situația. Pe lângă facutrile neplafonate mai sunt și facturi cu citire eronata, pur și simplu este încarcat consumul”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: