20 martie, 2019

Interviurile programate joi pentru selecția candidaților la funcția de procuror european au fost reprogramate „la o dată ulterioară”, a anunțat Ministerul Justiției.

Anunțul a născut speculații privind intenția coaliției de a retrage România din Parchetul European, în contextul în care senatorul PSD Șerban Nicolae declara că aderarea României la EPPO „nu are acoperire constituțională” și „ne-am cam grăbit”. Guvernul vrea să boicoteze constituirea Parchetului european, a acuzat senatorul PNL Iulia Scântei.

„Vă aducem la cunoștință faptul că interviul programat pentru data de 22 martie 2019 pentru selecția candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european va fi reprogramat la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată pe pagina de internet a Ministerului Justiției”, este anunțul postat pe site de Ministerul Justiției.


Contextul care a născut suspiciunile privind intențiile autorităților:

  • Comisia juridică a Senatului a decis marți ca Ordonanța de urgență 8, care reglementează nominalizarea din partea României a candidaților pentru funcția de procuror european, să fie trimisă Camerei Deputaților, pentru a o dezbate în calitate de primă cameră sesizată. Propunerea le aparține senatorilor PSD Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.
  • Senatorul Șerban Nicolae declara, luni, pentru Europa Liberă, că aderarea României la Parchetul european nu are acoperire constituțională. ”EPPO  nu prea are acoperire constituțională în România (…) România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit”.

Cei cinci procurori aflați în cursă:

  • Marius Bulancea – fost consilier al Laurei Codruța Kovesi, este procuror-şef al Secţiei DNA de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. El instrumentează dosarul în care urmează ca Senatul să dea un aviz pe cererea DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-l putea ancheta într-un dosar în care acesta este acuzat că ar fi primit o mită de 800.000 euro de la Fujitsu Siemens.
  • Daniel Horodniceanu – fost procuror – șef DIICOT, Tudorel Toader nu l-a mai dorit în această poziție așa încât a refuzat să-l mai propună pentru un mandat de trei ani
  • Cătălin Borcoman – șeful DIICOT Brașov
  • Elena Hach – procuror Parchetul Curţii de Apel Braşov. A demisionat anul trecut din controversata Asociație a Procurorilor din România, la fel ca mulți alți procurori nemulțumiți de susținerea pe care președinta organizației, Elena Iordache, a acordat-o modificărilor legislative periculoase făcute de ministrul Tudorel Toader
  • Laura Ecedi Stoisavlevici, procuror DIICOT, Serviciul judiciar

Motivul unei eventuale retrageri din EPPO:

Viitorul procuror european va lucra în subordinea directă a procurorului-șef al EPPO, care ar putea fi Laura Codruța Kovesi, cea care este preferată de Parlamentul European.


Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii privind nominalizarea persoanei care va ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European s-a încheiat miercuri fără a se ajunge la un rezultat, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Ambele părți și-au prezentat pozițiile, la care deocamdată nu renunță niciuna, și au fixat următoare întâlnire pentru 27 martie.

Parlamentul European o susține pe Laura Codruța Kovesi, iar Consiliul UE are un clasament în care francezul Jean – Francois Bohnert ocupă prima poziție, iar românca a doua.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: