miercuri

24 aprilie, 2024

19 septembrie, 2021

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer (foto), intenționează să propună organizarea de misiuni militare mai rapide şi independente, sub umbrela Uniunii Europene, după alegerile pentru Bundestag, ce au loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

„Consider că Articolul 44 al Tratatului UE creează posibilitatea de a decide în comun, în cadrul Uniunii, şi de a implementa misiuni europene de către o ‘coaliţie a celor dispuşi’ din rândurile statelor membre”, a declarat politiciana conservatoare în ediţia de sâmbătă a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de dpa, preluată de Agerpres.

„Pregătim o propunere în acest sens, care urmează să se afle pe agenda unei reuniuni a miniştrilor apărării înainte de sfârşitul lui octombrie”, a spus Kramp-Karrenbauer.


Potrivit articolului 44 al tratatului UE, Consiliul UE poate încredinţa desfăşurarea unei misiuni unui grup de state membre care doresc acest lucru şi dispun de capabilităţile necesare unei astfel de misiuni. Prin urmare, nu toate statele Uniunii trebuie ia parte direct la asemenea misiuni.

Dacă vor să fie luaţi în serios şi să fie credibili, europenii trebuie să se comporte în mod credibil, a subliniat ministrul german al apărării. „Pot exista situaţii în care să avem interese diferite, şi la fel şi în NATO”, a adăugat ea.

„În acest scop, am sugerat să clarificăm în UE: cum se iau deciziile, cine să conducă forţa, ce efective îi sunt alocate, cine sprijină forţele?” – a mai explicat Annegret Kramp-Karrenbauer.

Contextul – Scandalul diplomatic dintre Franța, SUA și Australia

Promisiunea ministrului german vine pe fondul scandalului diplomatic dintre Franța, pe de o parte, și SUA și Austrailia, de cealaltă parte.


Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Canberra care i-a scos efectiv pe francezi din joc, ceea ce a dus la o premieră în istorie – rechemarea ambasadorilor Franței în SUA și Australia.

„Criza gravă” provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra va afecta noul concept strategic al NATO, a avertizat sâmbătă șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

„NATO a iniţiat o reflecţie, la solicitarea preşedintelui Franţei, asupra fundamentelor sale. La următorul summit NATO, de la Madrid, va fi prezentat noul concept strategic. Evident, ceea ce tocmai s-a întâmplat va avea legătură cu această definire”, a spus Jean-Yves Le Drian.

„În acelaşi timp, Europa trebuie să se doteze cu busola sa strategică şi va fi sub responsabilitatea Franţei în prima jumătate a anului 2022”, a adăugat el, referindu-se la preşedinţia franceză a Uniunii Europene cu începere de la 1 ianuarie.

După retragerea brutală a americanilor din Afganistan, fără consultarea aliaţilor lor, şi acest dosar al submarinelor, Uniunea ar trebui să învețe să-și apere împreună interesele, a mai spus șeful diplomației franceze: „Dacă europenii nu simt că, pentru a rămâne în istorie, trebuie să se unească şi să-şi apere împreună propriile interese, atunci soarta lor va fi complet diferită”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: