joi

2 mai, 2024

3 noiembrie, 2022

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Forțelor Armate din Republica Franceză, Sébastien Lecornu, aflat în vizită oficială în România.

Potrivit comunicatului oficial, în cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul și perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Strategic dintre România și Franța, cu accent pe componenta de apărare, situația de securitate din regiunea Mării Negre și tendințele de evoluție a acesteia, stadiul implementării deciziilor aliate luate la Summitul NATO de la Madrid și agenda Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii unității și solidarității aliate, inclusiv în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei și cetățenilor ucraineni, precum și a îmbunătățirii capacității aliaților de a acționa împreună.

Corvetele, o problemă nerezolvată în relația bilaterală


Subiectul corvetelor lipsește din comunicatul oficial emis de Administrația prezidențială, dar acesta cu siguranță n-a lipsit de pe agenda vizitei.

Subiectul a fost repus pe masă de predecesorul ministrului Lecornu, în ianuarie anul acesta. Florence Parly, fost ministru al Apărării, preciza, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Vasile Dîncu, că Franţa „şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor”.

Remarca l-a obligat pe ministrul român al Apărării să precizeze: ”Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe.”

Achiziția corvetelor pentru Marina Militară este blocată din iunie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, demis de premierul Viorica Dăncilă, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura de achiziție s-ar fi realizat în mod ilegal.


Guvernul Cioloș a anunțat în 2016 că atribuie contractul olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde euro. Ulterior, procedura a fost anulată în guvernarea PSD, care a considerat că este nevoie de aprobarea Parlamentului pentru achiziția de corvete din cauza valorii contractului.

În iulie 2019, grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător al licitației demarate de statul român pentru construirea și livrarea a patru corvete.

Franța își crește prezența militară în România

Ministrul Sébastien Lecornu a dat asigurări că Franța va rămâne pe deplin implicată în implementarea deciziilor NATO de asigurare a securității Flancului Estic.

De altfel, un primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO, a intrat în România pe 23 octombrie.

Un al doilea convoi, constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc (principalul tanc de luptă al Franței), urmează să intre în România în luna noiembrie.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România formează Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, jud. Brașov.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: