UPDATE 18.55: Premierul Sorin Grindeanu a declarat că ministrul Iordache și-a delegat atribuțiile doar pentru ziua de joi, când ministrul a participat la ședința CEx a PSD și nu putea răspunde cererii DNA de oferi informații necesare anchetei.
„Pentru câteva ore (și-a delegat atribuțiile – n. red.), cât a fost plecat la CEx (Comitetul Executiv al PSD – n. red.). Au venit anumite instituții și trebuiau puse la dispoziție anumite documente (…) De la DNA s-au solicitat documente ce trebuiau semnate de șeful instituției și el era aici”, a explicat Sorin Grindeanu.
****
Știrea inițială:
Ministrul Florin Iordache și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Constantin Sima, scrie Ziare.com, citând-o pe Cristina Liță, de la Departamentul de comunicare al Ministerului Justiției.
Delegarea a intrat în vigoare miercuri și este valabilă până pe 7 februarie.
Cristina Liță nu a explicat care sunt motivele deciziei, dar a explicat că această delegare de atribuții are loc „pe chestiuni curente” și „pentru a nu fi blocată activitatea ministerului”.
Oficialul a mai spus că acest lucru nu înseamnă că ministrul Florin Iordache va lipsi de la birou în această perioadă.
Delegarea vine în momentul în care DNA a anunțat că cercetează modul în care au fost elaborate proiectele pentru grațiere și amnistie mascată:
Ministerul Justiției a confirmat miercuri, printr-un comunicat, că a primit o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere:
În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse.
Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.
Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție.
În comunicat, ministerul critică dur acțiunea DNA:
Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.
Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.